Aftele pot fi prevenite cu fructe si legume

   Aftele pot avea cauze multiple dar lipsa unor anumite vitamine din organism poate provoca o predispozitie spre aparitia lor.


  Aftele sunt eruptii sub forma de vezicule aparute pe mucoasa bucala si care se sparg, provocand o ulceratie care doare si ustura foarte tare.

  Localizarea aftelor

  Aftele se localizeaza in principal pe mucoasa bucala si pe cea faringiana, dar mai poate aparea si in zona anala.

  Cauzele aparitiei aftelor

-un virus care se poate transmite prin produsele lactate precum laptele sau untul sau prin carne,

-lipsa vitaminei B3 care duce la o predispozitie spre afte (alte simptome ale lipsei acestei vitamine: oboseala, ameteli, nervozitate, halena)

-factori infectiosi (viroze, scarlatina, pojar),

-factori hormonali,

-factori alimentari,

-stres, care pot scadea imunitatea,

-eruptii dentare,

-carii,

-igiena bucala precara.

  Simptome

-dureri si usturimi puternice,

-salivatie abundenta,

-in cazuri mai grave poate aparea si febra de peste 37,5-38 de grade,

-ganglionii din zona in care se localizeaza aftele sunt umflati si durerosi,

-halena fetida.

  Tratarea aftelor

-clatirea gurii cu ceai concentrat din: musetel, galbenele, busuioc, salvie sau cimbru (se pot folosi si sub forma de tinctura diluate cu putina apa),

-se badijoneaza afta cu tinctura de propolis sau se iau pastile masticabile cu propolis care se vor tine cat mai mult in gura sau propolis sub forma de spray,

-se face un suc din zeama de lamaie cu miere si putina apa (sa fie cat mai acru) si se tine in gura cat mai mult timp dupa care se scuipa,

-se vor administra vitamine precum: vitamina PP, vitamina B6, vitamina B3, vitamina B9, vitamina B12, vitamina C recomandata pentru mentinerea sanatatii mucoasei bucale (500-1000mg/zi), vitamina E (capsula uleioasa) care se aplica direct pe afta,

-Calciu care previne aparitia lor (1000-1500 mg/zi),

-Fier, 10-18 mg,

-borax sub forma de glicerina boraxata,

-ulei esential de lavanda cu efecte puternice antifungice demonstrate care se aplica direct sau gargara diluat cu apa sau unul din ceaiurile mentionate anterior,

-badijonaj cu permanganat de potasiu,

-badijonaj cu suc proaspat de lamaie,

-la scurt timp de la aparitie se ia putin bicarbonat in gura si se tine macar 20 de minute, dupa care se scuipa, de 2, 3 ori pe zi,

-tinctura de echinaceea 20 de picaturi diluate cu ceai sau apa de 3 ori/zi sau comform indicatiilor de pe prospect,

-extras de samburi de grepfrut,

  Alimentatie

-mai mult lichida, compusa din ceaiuri, supe, compoturi, limonade, fructe si legume care contin vitamina B3: banane, gulii, fasole boabe, ficat, oua, produse lactate si altele care contin in cantitati semnificative vitaminele prezentate mai sus.

  Se vor evita alimentele acre, sarate sau condimentate dar si cele tari.

  In cazul in care aftele se agraveaza se poate ajunge la caderea mucoasei afectate si se poate observa osul alveolar.

  

  

  

Comentarii