Balonarea reprezinta gazele care se acumuleaza in sistemul digestiv ca urmare a unor cauze diverse dintre care amintesc: asociere gresita a alimentelor, afectiuni ale ficatului, alimentatie defectuoasa.
Cauzele aparitiei balonarii:
-gastroenterite,
-colite de fermentatie (in care predomina flora microbiana de fermentatie),care pot fi si cu predispozitie genetica,
-boli de ficat (bila lenesa),
-constipatie,
-toxiinfectii alimentare,
-alimentatie defectuoasa, bogata in zahar si alimente semipreparate, mancatul pe fuga, fara un program stabil,
-asociere gresita de alimente,
-dereglari hormonale (primul trimestru de sarcina),
-intorerante alimentare la lactoza, gluten.
Alimente interzise in caz de balonare:
-mezeluri,
-produse semipreparate,
-branzeturi fermentate (branza topita),
-bauturi carbogazoase, ape minerale,
-legume prcum fasole, mazare, varza (chiar si murata, muraturi),
-paste fainoase,
Asocierea gresita a alimentelor este una dintre cauzele principale ale aparitiei balonarii. Unele alimente au un timp de digerare mai scurt iar altele unul mai lung. Pentru a nu suferi de gaze trebui sa respectam cateva reguli de asociere a alimentelor astfel incat aceste gaze sa nu mai apara.
Asadar, pentru a nu mai suferi de balonare nu trebuie sa asociem:
-cerealele cu lactate sau carne,
-fructele cu legumele,
-fructele cu carne,
-fructele cu cereale si lactate.
Dintre toate alimentele proteinele sunt cele care se digera cel mai greu. La polul opus se situeaza fructele care, pentru a nu stagna si fermenta si pentru a nu produce gaze trebuiesc consumate singure, pe stomacul gol, inainte de masa sau la macar 2 ore dupa ce am luat masa.
Iata alte cateva sfaturi pentru a preveni gazele:
-inainte de masa, in timpul ei sau imediat dupa aceea nu se beau lichide,
-lichidele nu trebuie sa fie reci,
-portiile de mancare trebuie sa fie mici,
-se va mesteca incet si bine,
-sa va face timp pentru a sta la masa cu aproximatie la aceeasi ora,
Alimente care ajuta in tratarea balonarii:
Ca si tratamente se folosesc atat ceaiuri si tincturi din plante medicinale, cat si uleiuri esentiale si suplimente de vitamine:
-anason (o cana dupa masa),
-musetel (1, 2 cani pe zi),
-busuioc sub forma de tinctura conform prospectului producatorului,
-menta, in caz de balonare asociata cu constipatie, 1, 2 cani pe zi,
-rozmarin, tinctura sau daca puteti, o lingurita de plante macinata din plicurile cu condimente de pe piata,
-medicamente naturiste pentru ficat pe baza de silimarina sau alte plante benefice in bolile de ficat (vezi postarea despre bolile de ficat),
-cimbrisor, 2 cani de ceai pe zi,
-aloe vera,
-alge marine (vezi postarea despre algele marine),
-marar sub forma de ceai din seminte sau tinctura,
-vitaminele B si C,
-sucuri naturale de lamaie si portocale,
-siropul de afine, preferatul meu, cate o lingura de sirop nediluat de fiecare data cand este nevoie,
-probiotice care refac echilibrul dintre flora intestinala de fermentatie si cea de putrefactie si le mentine sanatatea,
-ceaiul de galbenele care dezinfecteaza sistemul digestiv si ajuta ficatul, folosita si in caz de diaree asociata cu balonare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu