Balonarea-cauze si tratamente

        Balonarea reprezinta gazele care se acumuleaza in sistemul digestiv ca urmare a unor cauze diverse dintre care amintesc: asociere gresita a alimentelor, afectiuni ale ficatului, alimentatie defectuoasa.


              Cauzele aparitiei balonarii:

-gastroenterite,

-colite de fermentatie (in care predomina flora microbiana de fermentatie),care pot fi si cu predispozitie genetica,

-boli de ficat (bila lenesa),

-constipatie,

-toxiinfectii alimentare,

-alimentatie defectuoasa, bogata in zahar si alimente semipreparate, mancatul pe fuga, fara un program stabil,

-asociere gresita de alimente,

-dereglari hormonale (primul trimestru de sarcina),

-intorerante alimentare la lactoza, gluten.

                 Alimente interzise in caz de balonare:

-mezeluri,

-produse semipreparate,

-branzeturi fermentate (branza topita),

-bauturi carbogazoase, ape minerale,

-legume prcum fasole, mazare, varza (chiar si murata, muraturi),

-paste fainoase,

     Asocierea gresita a alimentelor este una dintre cauzele principale ale aparitiei balonarii. Unele alimente au un timp de digerare mai scurt iar altele unul mai lung. Pentru a nu suferi de gaze trebui sa respectam cateva reguli de asociere a alimentelor astfel incat aceste gaze sa nu mai apara.

     Asadar, pentru a nu mai suferi de balonare nu trebuie sa asociem:

-cerealele cu lactate sau carne,

-fructele cu legumele,

-fructele cu carne,

-fructele cu cereale si lactate.

    Dintre toate alimentele proteinele sunt cele care se digera cel mai greu. La polul opus se situeaza fructele care, pentru a nu stagna si fermenta si pentru a nu produce gaze trebuiesc consumate singure, pe stomacul gol, inainte de masa sau la  macar 2 ore dupa ce am luat masa.

    Iata alte cateva sfaturi pentru a preveni gazele:

-inainte de masa, in timpul ei sau imediat dupa aceea nu se beau lichide,

-lichidele nu trebuie sa fie reci,

-portiile de mancare trebuie sa fie mici,

-se va mesteca incet si bine,

-sa va face timp pentru a sta la masa cu aproximatie la aceeasi ora,

               Alimente care ajuta in tratarea balonarii:
   
     Ca si tratamente se folosesc atat ceaiuri si tincturi din plante medicinale, cat si uleiuri esentiale si suplimente de vitamine:

-anason (o cana dupa masa),

-musetel (1, 2 cani pe zi),

-busuioc sub forma de tinctura conform prospectului producatorului,

-menta, in caz de balonare asociata cu constipatie, 1, 2 cani pe zi,

-rozmarin, tinctura sau daca puteti, o lingurita de plante macinata din plicurile cu condimente de pe piata,

-medicamente naturiste pentru ficat pe baza de silimarina sau alte plante benefice in bolile de ficat (vezi postarea despre bolile de ficat),

-cimbrisor, 2 cani de ceai pe zi,

-aloe vera,

-alge marine (vezi postarea despre algele marine),

-marar sub forma de ceai din seminte sau tinctura,

-vitaminele B si C,

-sucuri naturale de lamaie si portocale,

-siropul de afine, preferatul meu, cate o lingura de sirop nediluat de fiecare data cand este nevoie,

-probiotice care refac echilibrul dintre flora intestinala de fermentatie si cea de putrefactie  si le mentine sanatatea,

-ceaiul de galbenele care dezinfecteaza sistemul digestiv si ajuta ficatul, folosita si in caz de diaree asociata cu balonare.



    
  
  
       









Comentarii