Suplimente nutritive impotriva acneei

      Pentru ca organismul nostru sa poata lupta cu afectiunile in general, trebuie sa ii dam vitaminele si mineralele de care are nevoie. In aceeasi idee, pentru un ten curat, fara acnee, trebuie sa oferim organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie sa depaseasca aceasta problema.


     Putem alimenta organismul cu vitamine si minerale atat prin alimentantie, cat si prin aport suplimentar, medicamentos. Cautati la magazinele cu produse naturiste sau la farmacie suplimente nutritive vitaminizante si mineralizante. Sunt de preferat ca aceste vitamine si minerale sa fie luate separat nu mai multe impreuna deoarece unele dintre ele isi anuleaza reciproc efectele. Ca exemplu, calciul cu fierul. Intrebati farmacistul care dintre ele se completeaza reciproc.

    Pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva acneei aven nevoie de o suplimentare din urmatoarele vitamine si minerale:

    * beta-caroten, se regaseste in natura in:  broccoli, morcovi, rosii, dovlecei, spanac, caise, pepene. Acesta este, de fapt, vitamina  A care se gaseste in alimente de origine vegetala, in timp ce vitamina A care se regaseste in cele de origine animala este cunoscuta si sub denumirea de Retinol. Important este ca daca ne confruntam cu acnee trebuie sa luam vitamina A din legume si fructe, care contin caroten, nu din alimente de origine animala.

    * vitamina B2 sau riboflavina, mentine un aspect sanatos a pielii, parului si unghiilor. Aceasta se regaseste in: ficat, carne, peste, oua, lactate, legume verzi. Este indispensabila cresterii si mentinerii in conditii optime a tenului. Ea se distruge la lumina. In cazul laptelui luati lapte ambalat in carton si nu in sticle de plastic transparent.

    * vitamina B5 are un rol important in cresterea si regenerarea pielii. Se poate consuma din drojdia de bere, cereale integrale, laptisorul de matca si somon. Incetineste imbatranirea.

    * vitamina C are un rol important in lupta organismului nostru cu toate infectiile, deci si cu acneea. Ea confera pielii elasticitate marind cantitatea de colagen din tesuturi, ajuta la cicatrizarea ranilor si a cicatricilor lasate de acnee, are rol antioxidant, revigoreaza circulatia sangelui, ajutand la eliminarea toxinelor din corp. Se gaseste in ardeiul gras rosu, patrunjel si, bineinteles, in citrice. 

    * Iodul ajuta la mentinerea sanatatii pielii, iar utilizat extern, este folosit ca antiseptic in cazul ranilor, infectiilor si inflamatiilor. Surse de Iod: sarea iodata, algele, fructele de mare.

    * Seleniul din scoici, stridii, ton, cereale integrale, usturoi si ceapa ajuta la pastrarea vitalitatii pielii.

    * Sulful este foarte folosit in produsele cosmetice contra acneei: sapunuri, masti. In natura, sulful se gaseste in alimente bogate in proteine, unele ape minerale.

    * Zincul este si el cunoscut in tratarea acneei, ajutand la productia celulara. Daca luati un supliment cu zinc ar fi mai bine sa nu luati in acelasi timp cu alte suplimente  pe baza de calciu si fosfor. Se gaseste in drojdia de bere (un sfert de pachetel de 25 de grame pe zi), fasole, produse lactate, oua.

    * Mai nou aparute, suplimentele de probiotice precum bifidus si acidophilus, ajuta la refacerea florei intestinale si, astfel, ajuta organismul sa asimileze mai bine mineralele si vitaminele atat de necesare bunei functionari a lui. Am auzit persoane care dizolvau cate un pliculet de probiotice in apa calduta, faceau o pasta pe care o aplicau pe fata. O lasau pana se usca si apoi se clateau cu apa calduta. Aceasta masca reface ph-ul pielii, tinand sanatoasa bariera de protectie a ei impotriva factorilor nocivi. 

      In general o alimentatie sanatoasa si echilibrata ajuta organismul din toate punctele de vedere, indiferent daca este vorba de lupta impotriva racelii sau de mentinerea sanatoasa a pielii.







Comentarii