Alimente ce trebuie consumate daca faci des afte bucale

Afta este o mica ulceratie ce apare pe mucoasa bucala in urma spargerii unei vezicule. Ruperea acestei vezicule declanseaza dureri si usturimi destul de puternice impiedicandu-ne sa ne alimentam.


  Aparitia aftelor este strans legata de factori infectiosi, hormonali, alimentari sau stres. Ele dispar de la sine dar, disconfortul este destul de mare si ne dorim sa treaca mai repede.

  Recidiva lor indica, pe langa factorii mentionati mai sus si lipsa unor minerale si vitamine din organism precum:

-complexul de B-uri, in special B3, B9, B12 si B6,

-vitamina C,

-minerale precum calciul si fierul.



 

 Alimente ce trebuie consumate daca faci des afte bucale


Alimente bogate in B3 sau PP:

-banane, gulii, fasole boabe, lapte, ficat, oua.

  Alimente bogate in B9

-legume verzi precum broccoli, spanac, mazare,

-fructe: banane, caise, portocale,

-ou, ficat, lapte, branzeturi fermentate.

  Alimente bogate in vitamina B12

  Aceasta vitamina se regaseste doar in alimente de origine animala, indeosebi in ficat, produse lactate, oua si in fructele de mare.

  Alimente bogate in vitamina B6

-intr-o cantitate importanta se regaseste in drojdia de bere, in cereale integrale,

-in lapte, oua, organe de vita sau peste,

-in legume si fructe proaspete precum banane, avocado sau varza.

  Alimente bogate in vitamina C

-pe primul loc este patrunjelul, urmat de citrice. Cate o salata de patrunjel pe saptamana poate face diferenta atat asupra sanatatii organismului in general, cat si asupra tenului in mod special.

  In ceea ce priveste Calciul, alimentele ce trebuiesc consumate sunt indeosebi lactatele de calitate si pestii din conserva cu tot cu oase, precum sardinele.


Comentarii