Ce alimente nu trebuie sa consumam in perioada alaptarii

 
alimente-ingrijire-bebelusi
Ce alimente nu trebuie sa consumam in perioada alaptarii
Alimentatia mamei care alapteaza este foarte importanta. Aceasta poate ajuta bebelusul sa se dezvolte armonios dar, in acelasi timp sa ii si dauneze sanatatii. Iata ce nu trebuie sa consumati in perioada alaptarii...


  Pe vremurile mamelor noastre nu se stia foarte bine despre impactul alimentatiei asupra sanatatii bebelusului si, in special despre efectele alimentatiei copiilor sub 6 luni si, astfel apareau tot felul de probleme pe care ele le considerau ca fiind absolut normale in dezvoltarea bebelusilor... Adica toti bebelusii au colici, toti bebelusii plang ...si trebuie lasati sa planga ca le face bine la plamani ...sunt doar cateva exemple despre lipsa de informatie cu care ele se confruntau acestea, situatii pe care, astfel, le luau ca atare, ca o normalitate.

  Acum, aceasta "normalitate" este cunoscuta ca fiind una gresita, demostrandu-se ca, desi multi bebelusi fac celebrii colici acestia pot fi preintampinati sau macar diminuati in intensitate.

  Este binestiut acum ca alimentatia integrala cu lapte matern pana la varsta de 6 luni protejeaza bebelusul de o gramada de afectiuni si ii intareste organismul si imunitatea.

  Totusi, chiar si laptele matern poate influenta negativ starea de bine a bebelusului. Orice aliment care este consumat de mamica trece in laptele matern si poate provoca bebelusului unele afectiuni, de cele mai multe ori digestive.

  Exista alimente care, desi la prima vedere par sanatoase si ofera nutrienti de ajutor cresterii armonioase a bebelusului, ar trebui evitate de catre mamica.

  Iata cateva alimente ce trebuiesc consumate cu atentie de catre mamicile care alapteaza sau chiar eliminate din dieta pe perioada alaptarii.

  Alimente ce trebuie evitate in perioada alaptarii


  Pestele

  Desi considerat un aliment sanatos, pestele poate dauna nu numai bebelusului, cat si mamicii. Aici ma refer la peste mare precum tonul despre care se stie ca poate contine cantitati mari de mercur. Un alt peste care trebuie evitat este pangasiul ce este un peste crescut de catre asiatici pentru a curata apele de reziduuri, un fel de peste sanitar. Celebrul somon este si el un peste la care trebuie sa fim atenti deoarece cel de crescatorie, precum puiul crescut industrial este plin de antibiotice si alte medicamente antifungice. Daca se vrea totusi sa se consume somon trebuie avut in vedere ca acesta sa fie salbatic si nu de crescatorie.

  Si acum vine intrebarea...bine asta nu , asta nu...si totusi ce peste putem consuma? 

 O varianta am prezentat-o mai sus... somonul salbatic. Un alt peste care se poate consuma este somnul dar si pollock-ul si crevetii, pastravul...la fel ca si somonul nu trebuie sa fie de crescatorie.

  Cafeaua si ceaiul

  Despre cafea se stie ca are efecte negative imediate asupra bebelusului iar ceaiul trebuie ales cu atentie deoarece, de cele mai multe ori, cel de fructe are ca si baza ceaiul negru sau cel verde. Aceste sortimente de ceai contin o cantitate mai mare de cafeina decat cafeaua. Ele agita puternic bebelusul si ii strica somnul. Ceaiurile medicinale trebuiesc consumate la sfatul unui medic deoarece chiar si banalul ceai de tei poate face rau la baietei, consumat timp indelungat. Dintre ceaiurile recomandate in perioada de alaptare amintesc ceaiul de musetel ce ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv atat al mame, cat si a bebelusului, alinandu-i colicii. Ceaiul de chimen este si el recomandat in aceasta perioada importanta de crestere a bebelusului

  Citricile

  Desi binecunoscute pentru proprietatile sale deosebite datorate cantitatii mari de vitamina c, citricile trebuiesc evitate pe perioada alaptarii deoarece por cauza reflux esofagian, nervozitate si iritatie de scutec. O alternativa la sucurile proaspete de citrice sunt sucurile facute din mango, ananas sau, in cantitate mai mica...din capsuni. Pentru a nu afecta digestia bebelusului se vor consuma doar 1-2 pahare de suc proaspat pe zi.


  Legumele ce produc gaze

  Mazarea sau fasolea, castravetii, ceapa sau varza de brussels trebuiesc evitate deoarece afecteaza digestia bebelusului provocandu-i gaze, reflux si stari de agitatie.

  Alimentele iuti

  Alimentele iuti determina stari de agitatie bebelusului, plans puternic si iritari ale sistemului digestiv. Daca doriti sa condimentati mancarea folositi condimente care nu produc caldura ci doar confera mancarii aroma.

  Alcoolul

  Alcoolul dauneaza grav dezvoltarii bebelusului, mai ales, are efecte negative deosebite asupra creierasului acestuia. Chiar si putin alcool poate afecta grav dezvoltarea celui mic... si totusi daca vreti sa consumati putin alcool limitati-va la un pahar de bere sau de vin pe care trebuie sa il consumati cu 2-3 ore inainte de alaptare. O alta metoda este sa salvezi putin lapte inainte de consumul de alcool. Eu, sincer nu incurajez deloc consumul de alcool pe perioada sarcinii si a alaptarii..mai bine fara...ca nu moare nimeni.











  

Comentarii