Bebelusul suge destul?!

bebelus, alaptare
Bebelusul suge destul?!


  

 Bebelusul suge destul?!  Este prima grija a noii mamici. 


  







  Pentru linistire mamicilor, bebelusul se naste cu deprinderea de a suge. Reflexul de supt se observa inca din primele momente ale nasterii.

  Primul supt se realizeaza din primele 12-24 de ore de la nastere, in functie de starea de sanatate a mamei si a bebelusului.

  In general, primele sedinte de alaptare nu vor depasi 5-10 minute din mai multe motive: 

-primul motiv ar fi ca laptele de inceput, cunoscut si sub denumirea de colostru, este intr-o cantitate mai mica,

-un al doilea motiv este lipsa de putere a bebelusului la primele alaptari, putere ce va creste in urmatoarele cateva zile.

  Bebelusii nascuti la termen, fara alte complicatii vor putea fi alaptati de 6 ori pe zi, in timp ce bebelusii nascuti prematur vor fi alimentati de 7-10 ori, in general la un interval de 2 ore.

  Este de preferat ca bebelusul sa nu fie trezit din somn pentru alaptare. Prelungirea perioadei dintre alaptari il va face sa suga mai puternic si sa fie satul, ramanand astfel linistit chiar daca nu adoarme imediat.


  Important este ca sanul sa fie complet golit. Bebelusul nu trebuie mutat de la un san la altul daca sanul nu este golit deoarece, la inceputul alaptarii laptele este mai slab calitativ, avand cantitati reduse de grasimi si substante hranitoare.

  Daca laptele este in cantitate mica, iar bebelusul da semne ca nu s-a saturat, atunci se va trece si la celalalt san care se va goli si el.

  Daca cantitatea de lapte din san este prea mare, dupa ce bebelusul va fi alaptat se va extrage restul de lapte pana la golirea sanului. Daca sanul nu se goleste foarte bine, antitatea de lapte va scadea.

  Copilul suge destul?!


  Este intrebarea care macina toate mamicile. 

  Inainte de a trece la prezentarea metodei prin care putem stabili daca bebelusul mananca suficient, tin sa subliniez ca cel mai bun stimulent al lacatiei este suptul copilului.

   Cum putem afla daca bebelusul primeste cantitatea de lapte suficienta....

  Cred ca toate am auzit de proba suptului, o metoda eficienta de observare daca bebelusul este alimentat corect si complet.

  Cum se realizeaza?

-se cantareste copilul pe parcursul a 24 de ore, inainte si dupa supt. Se calculeaza diferenta de greutate intre cele doua momente,

-la sfarsitul celor 24 de ore se aduna aceste diferente care arata de fapt cantitatea de lapte primita de bebelus pe aceasta perioada de timp.

  Cantitatea optima de lapte pe care trebuie sa o primeasca un sugar depinde de varsta, greutate, daca este nascut la termen sau prematur sau daca are anumite afectiuni ce pot impiedica alaptarea corecta sau absorbtia optima a laptelui.

  Iata cateva repere:

-bebelus in a 2 a zi de viata.... va suge o cantitate aproximativa de 70-80 de grame,

-bebelus in a 3 a zi de viata...intre 140-150 de grame,

-la 2 saptamani va suge intre 240-280 de grame,

-la o luna intre 600-650 de grame,

-la 2 luni intre 700-750 de grame,

-la 3 luni intre 850 si 900 de grame.

  Un alt reper:

-bebelusul de 2-6 saptamani este alimentat optim daca suge o aproximativ o cantitate de lapte egala cu 1/5 din greutatea sa,

-la varsta de 6 saptamini pana la 4 luni va suge o cantitate aproximativa de 1/6 din greutatea sa,

-sau, intre 4-6 luni bebelusul suge optim o cantitate aproximativa de 1/7 din greutatea sa.

  Un indiciu mai bun este ca un bebelus suge cantitatea optima de lapte de 150 de grame pe fiecare kilogram al sau. Exemplu: daca bebelusul are 4 kilograme, atunci cantitatea de lapte pe 24 de ore va fi de 600 de grame.

  Aceste cantitati de lapte sunt cantitati repartizate pe intervalul de 24 de ore.

  Cateva sublinieri sunt obligatorii in acest caz... 

  Cantarirea se va face la toate mesele din decursul celor 24 de ore deoarece, intre mese pot fi variatii de cantitate de lapte. La o masa s-ar putea ca sanul sa dea mai mult lapte decat la o alta alaptare.

  Nu se va face din acest procedeu o obisnuita deoarece se poate transforma in obsesie si stare de tensiune a mamei care, intr-un fel sau altul va afecta bebelusul fie prin transmiterea de emotii negative din partea mamei, fie prin afectarea propriu-zisa a lactatiei.

  De retinut este ca cea mai importanta metoda de stabilire daca bebelusul este alaptat cu o cantitate optima de lapte ramane cantarirea lunara, la medicul de familie repartizat sau la pediatru.

Comentarii