Va cade parul? Cauza poate fi lipsa acestui mineral

 
Va-cade-parul-Cauza-poate-fi-lipsa-acestui-mineral
Va cade parul? Cauza poate fi lipsa acestui mineral

 Caderea parului, o problema ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane, poate fi tratata eficient daca se descopera rapid cauza acestei afectiuni.




  
 De cele mai multe ori caderea parului are ca si cauze binecunoscute dezechilibrele hormonale, stresul sau un ciclu de crestere a foliculului de par mult prea rapid, urmat de o modificare structurala a acestuia.


  Dar, uneori, caderea parului poate avea si cauze care raman neobservate. Atunci cand nu reusim sa determinam ce duce la caderea parului sunt necesare investigatii amanuntite, de specialitate si analize medicale care sa ne indice daca suferim de anumite carente.

Lipsa de fier poate fi cauza caderii parului

  
 Legatura dintre o cantitate mica de fier in sange si caderea parului este explicata de catre specialisti ca fiind una subtila. Astfel, s-a constatat ca o deficienta a fierului in organism poate fi cauza caderii parului atat la femei, cat si la barbati.


 Studii realizate au facut legatura intre o concentratie scazuta de fier in sange si caderea parului. Aceste cercetari au aratat clar legatura dintre nivelul scazut de feritina serica si caderea acestuia.


  Fierul este strans legat de capacitatea celulelor de a se divide, cu cat nivelul acestuia este mai scazut, cu atat celulele foliculului parului se divid mai greu, rezultand o crestere diminuata a firului de par, a numarului dar si a texturii lui. Un par rar, cu firul subtire, care creste greu poate avea, astfel, ca si cauza, lipsa fierului din sange.

  Analizele de laborator precum concentratia de hemoglobina, hematocritul, fierul seric sau feritina serica scazuta pot arata daca suferiti de lipsa de fier. Cauzele care pot duce la o cantitate scazuta de fier pot fi:

-deficienta de acid folic (vitamina B9)

-deficienta de B12,

-talasemia,

-anumite infectii si inflamatii, atunci cand celulele de aparare a organismului acumuleaza fier pentru a se putea lupta cu infectia si inflamatia, scazand in acest fel cantitatea disponibila de fier din sange,

-afectiuni renale cronice.

  Desi analiza hemoglobinei si a hematocritului sunt analizele cele mai des folosite pentru a depista o lipsa de fier, totusi indicatorul cel mai bun in depistarea acestei deficiente este feritina serica, care in caz de concentratie mica a fierului in sange poate avea valori mai mici de 40ng/ml.

  Persoanele care pot fi afectate in mod deosebit de lipsa de fier sunt femeile gravide si care alapteaza, femeile care sufera de o menstruatie abundenta si/sau dereglata ca perioada, dar si femei si barbati care sufera de afectiuni digestive precum ulcerul ce poate produce hemoragii sau care sufera de malabsorbtie intestinala.

  Un barbat adult pierde zilnic cel putin 1 mg de fier pe zi, in timp ce femeile aflate in timpul menstruatiei, pana la 15 mg pe zi.

  Daca observati ca sunteti obositi permanent indiferent de ce ati face, daca nu reusiti sa va mai tineti de programul de exercitii fizice si obositi imediat, va simtiti fara vlaga, daca observati ca aveti tenul si mucoasele palide (ochi, gingii, buze) sau daca observati ca aveti tensiunea arteriala mica, e posibil sa aveti o cantitate insuficienta de fier in organism.




  Tratamentul caderii parului cauzata de lipsa de fier


  Pentru a preveni dar si pentru a trata caderea parului care are ca si cauze lipsa fierului din sange, se va avea in vedere, in primul rand mentinerea unei diete echilibrate, care sa contina alimente bogate in acid folic, vitamina B12, vitamina C- o vitamina importanta in fixarea fierului si bineinteles fier.

  Deoarece s-a demonstrat ca administrarea de suplimente alopate pe baza de fier pot face mai mult rau decat bine, afectand in mod deosebit ficatul, acestea vor fi luate la indicatia medicului, dupa analize amanuntite.

  Simptomele care pot apare in caz de supradozare cu fier:

-greata,

-voma,

-constipatie/diaree, 
toate aceste simptome aparand la un interval scurt de timp dupa administrarea suplimentului de fier.

  Consumul pe timp indelungat de suplimente pe baza de fier pot deternina depozitarea acestuia pe articulatii si aparitia artritei.

  Cel mai indicat este ca sa se consume, asa cum am mai spus, alimente bogate in fier precum: carne rosie, in special ficat, peste si fructe de mare, curcan- ce contin fier hemic, usor de asimilat sau legume verzi ca spanacul, patrunjelul, varza, mazarea, fructele uscate sau cerealele integrale ce contin fier non-hemic, mai greu de digerat.

  Consumul excesiv de ceai sau vin ce contin tanin incetinesc asimilarea fierului in organism.

  Sursa articol: "The diagnosis and treatment of iron deficiency and its potential relationship to hair loss" Leonid Benjamin Trost, Wilma Fowler Bergfeld, Ellen Calogeras,
"Terapia prin vitamine" Maude Bouchard

Comentarii