Copilul prematur-ingrijiri speciale

Copilul-prematur-ingrijiri-speciale
Copilul prematur-ingrijiri speciale


    Prematurul este bebelusul care a venit pe lume cu o greutate mai mica de 2500gr, indiferent de durata gestatiei.







 Clasificarea prematurilor

 Prematur este orice copil care:

-a fost nascut inainte de termen (mai putin de 37 de saptamani),

-cei nascuti la termen dar cu o greutate mai mica de 2500gr,

-gemenii care, de regula nu depasesc 2500gr.



  In functie de greutatea pe are prematurul l-a avut la nastere:

-grad1 cu greutatea intre 2000-2500gr,

-grad 2 cu greutatea intre 1500-2000gr,

-grad3 cu greutatea sub 1500gr.

  Principalele cauze ale nasterii premature


 Cele mai des intalnite sunt cauzele mecanice precum traumatisme, ridicare de greutati, ruperea membranelor, cordon ombilical infasurat, tumori uterine sau ovariene,

 Se mai intalnesc si cauze ce tin de infectarea mamei cu diversi virusi, bacterii sau protozoare (toxoplasmoza): TBC, sifilis, hepatita, infectii acute.


  Alte cauze care pot duce la nasterea prematura:

-toxicoza gravidica,

-afectiuni ale inimii,

-afectiuni ale ficatului,

-incompatibilitate Rh,

-activitati ce implica efort,

-carente alimentare grave,

-predispozitie a unor persoane cu o anumita grupa de sange.

  Bebelusul prematur prezinta o sensibilitate crecuta la temperatura ce apare datorita lipsei tesutului adipos ce se dezvolta in ultimele saptamani de sarcina dar si datorita metabolismului energetic ce produce caldura corpului. La bebelusul nascut la termen acesta este de 48 de cal/ora/m2, in timp ce la prematur este de 30 cal/ora/m2. Alte cauze care determina aceasta sensibilitate: centrul ce regleaza temperatura corpului este insuficient dezvoltat si lipsa miscarii musculare datorata nedezvoltarii in totalitate a musculaturii.



  Pentru a preveni hipotermia prematurului se avea grija ca temperatura ambientala sa nu scada sub 24-28*. Incubatorul se foloseste in primele ore de viata si apoi doar la prematurii nascuti cu o greutate mai mica de 1500gr.

  Sistemul imunitar al bebelusului nascut prematur


  Imunitatea la bebelusii prematuri este scazuta deoarece nu au reusit sa-si insuseasca de la mama cantitatea normala de anticorpi ce se realizeaza in ultimele luni de sarcina. Primele activitati de protectie apar de abia din a 3 a saptamana de la nastere.

  Studii numeroase au demonstrat ca bebelusul prematur este pasibil de o infectare de 2-3 ori mai mare decat cei nascuti la termen. Astfel, pe perioada imediat urmatoare nasterii, bebelusul trebuie izolat iar toate obiectele cu care acesta intra in contact trebuiesc bine igienizate: biberoane, haine, etc.

  Cu cat bebelusul prematur este mai mic, cu atat ii este mai greu sa fie alaptat deoarece reflexul de sugere este mult diminuat. In acelasi timp, stomacul acestuia este mic ceea ce explica frecventa cu care acesta varsa laptele. Este normal la copiii nascuti inainte de termen sa prezinte varsaturi, meteorism si constipatie.

  In functie de greutatea la nastere, cei nascuti inainte de termen trebuiesc alimentati pentru prima oara dupa un anumit interval de timp:



-daca este nascut cu o greutate mai mica de 1kg va fi alimentat din a 4-a zi,

-daca are o greutate de 1kg-1,5kg la nastere, va fi alimentat pentru prima oara din a 3-a zi,

-daca la nastere a avut intre 1,5 kg si 2 kg va fi alimentat in a 2-a zi,

-peste 2kg va fi hranit dupa 12 ore.

  Cantitatea de calciu necesara este acoperita prin alimentatie dar, datorita unei cantitati reduse de lapte ce poate fi oferit poate aparea un deficit al acestui mineral.  In sarcina, fatul absoarbe cantitatea optima de calciu in ultimele luni de sarcina ceea ce face ca prematurul, la nastere sa nu aiba depozitul necesar sustinerii urmatoarei perioade in care, aportul de calciu provine exclusiv de la laptele matern, desi acesta contine o cantitate de pana la 40 de mg de calciu asimilabil. Astfel, se va administra de catre personalul de specialitate calciu clorat, calciu gluconic si calciu lactic.

  Vitamina D se va administra sub indrumarea medicului de la varsta de 2 saptamani.

   Anemia este ceva des intalnita la prematuri deoarece cantitatea de fier scade pana la varsta de 2-3 luni, iar depozitarea masiva si face in ultimele luni de sarcina. Astfel, se recomanda suplimentarea fierului cu preparate precum fumaratul de fier, lactatul de fier sau gluconatul de fier. DIntre aceste preparate, cel care se absoarbe cel mai bine este fumaratul de fier. Administrarea acestor medicamente se va face doar sub supravegherea medicului specialist.

   Din punct de vedere respirator, prematurii prezinta 3 forme de de tulburari respiratorii:

-formele usoare apar in primele zile de viata datorita maturizarii incomplete a functiei respiratorii,

-formele medii au ca si cauza principala balonarea/meteorismul ce declanseaza o ridicare a diafragmului ce apasa apoi pe plamani. Aceasta balonare este determinata in principal de o tehnica a alimentatiei defectuoasa si de lipsa eructatiei, a scoaterii aerului dupa masa,

-formele grave presupun o hemoragie cerebrala ce necesita interventie de urgenta.

  Neurologic, bebelusul nascut inainte de termen prezinta in mod deosebit o somnolenta crescuta, contractii musculare ce se pot observa chiar si in somn, afectiuni oftalmologice precum nistagmusul sau strabismul. Reflexe prezente:

-cel de tuse este slab,

-cel de apucare este prezent normal,

-cel de voma este prezent,

-reflexul de voma este slab aparand riscul de aspirare a vomei.

  Din punct de vedere endocrin se observa o insuficienta corticosuprarenala si tiroidiana usoara.

Comentarii