Transformarile suferite de bebelusi in prima saptamana de viata

 

Transformarile-normale-suferite-de-bebelusii-nou-nascuti-in-prima-saptamana-de-viata
Transformarile suferite de bebelusi

  Din momentul in care bebelusul s-a nascut organismul acestuia incepe un proces de acomodare cu noul mediu de viata.






  Un studiu arata ca primul contact al nou-nascutului cu mediul extern este, in cazul nasterii naturale, contactul cu bacteriile vaginale ale mamei, bacterii care incep procesul de imunizare a bebelusului. Aici ne referim la bacteriile care exista in mod normal in flora microbiana vaginala si de aceea este important ca mamica sa aiba in vedere mentinerea unei igiene riguroase, pentru a preveni infectiile ce pot determina afectiuni oculare si nu numai la nou-nascut. Acest studiu arata ca nou-nascutii ce vin pe lume pe cale chirurgicala, cezariana, nu au parte de aceasta imunizare, colonizare cu bacteriile mamei si de aceea sunt mai predispusi la afectiuni dermatologice si intestinale alergice si la afectiuni, in general ce tin de imunitate scazuta.

  Imediat dupa nastere au loc cateva transformari care, desi sunt normale, pun in dificultate mamicile si, in special pe cele aflate la primul copil.

  Scaderea initiala in greutate

  Din momentul nasterii si pana in a 5 a zi de viata, bebelusul va scadea in greutate. Aceasta scadere este de aproximativ 6% din greutatea pe care a avut-o la nastere si care va fi recuperata in aproape 2 saptamani. Aceasta scadere poate varia, totusi, intre 3%-10% datorita urmatorilor factori:

-momentul in care nou-nascutul incepe sa fie alaptat...cu cat mai repede, cu atat mai mica scaderea in greutate;

-bebelusii, care la nastere aveau o greutate mai mare, vor avea o scadere in greutate mai mare decat cei nascuti mai aproape de medie;

-momentul in care mama poate alapta, ce este in legatura cu momentul in care bebelusul incepe sa pape san;


-ingrijirile acordate bebelusului de catre personalul de specialitate si mama, hidratare, alimentatie, temperatura mediului ambiant, programul de somn;

-starea de sanatate influenteaza si ea scaderea fiziologica, nou-nascutii care sufera de o afectiune vor scadea mai mult in greutate.

  Daca scaderea initiala nu este recuperata in maxim 2 saptamani, se considera ca nou-nascutul sufera de o afectiune sau este subnutrit si se iau masurile necesare.

  Icterul fiziologic

  Din a 2 a zi de viata si, in medie pana in a 3a zi, poate aparea o ingalbenire a pielii si a mucoaselor ochilor ce se accentueaza pana in a 5a zi si se poate prelungi pana in 3 saptamani. In aceasta perioada, bebelusul este mai somnolent si suge mai putin. Icterul apare la aproape 85% dintre bebelusi, asa ca, mamici nu intrati in panica...

  Daca icterul apare din prima zi si este intens, rapid si progresiv, atunci este vorba de o afectiune ce necesita tratament de specialitate de urgenta. In aceasta situatie poate fi vorba de o afectare grava ficatului, de afectiuni ale sangelui sau icter nuclear ce presupune afectarea sistemului neurologic.

  Criza genitala

  Aceasta criza genitala apare in momentul in care, prin alaptare, in sistemul noului-nascut intra hormonii materni ce pot determina mici modificari ale glandelor mamare  si modificari ale organelor genitale.

  In cazul glandelor mamare, la aproape 30% din bebelusi apare o secretie ce se aseamana cu clostrul mamei, sanii se intaresc. Aceasta situatie tine, de cele mai multe ori, maxim cateva saptamani. Sanii nu se vor stoarce, se va avea in vedere igiena lor zilnica pentru a nu aparea infectari ale glandelor mamare. Daca apare puroi, nu se stoarce se face toaletarea cu apa calda cu sapun sau cu solutii recomandate de pediatru si se protejeaza cu tifon steril.

  In ceea ce priveste criza organelor genitale, poate aparea o sangerare vaginala la fetite sau o secretie datorata unei vulvovaginite descuamative. Nu se folosesc medicamente sau unguente, ci se va avea in vedere doar toaletarea riguroasa a zonei intime cu apa calda si tifon steril.

  La băieți se poate observa o mărire a testiculelor .

  Descuamarea

  Descuamarea poate fi in unele cazuri una nesemnificativa, cu aspect de tarate sau una mai pronuntata, pe maini, palme, talpi. Nu este nevoie de un tratament deosebit. Se vor spală zonele afectate cu ceai de mușețel și se vor unge apoi cu ulei fiert de măsline sau de floarea soarelui. Nu se va spala zona cu săpun deoarece acesta va usca și
mai tare. Nu se vor folosi unguente pe baza de antibiotice deoarece se pot produce micoze.



  Eritemul alergic

  Acesta apare în primele zile de viata la unii nou-nascutii.  Aspectul poate varia de la pete roșii la proeminente albe sau la vezicule. Atunci când veziculele se sparg se formează cruste. De cele mai multe ori se pot localiza pe trunchi și membre , dar mai pot apărea și pe pe pleoape ducând la umflarea pleoapelor și la apariția secrețiilor conjunctival.  Dacă starea general a bebelusului este bunăoară febra sau lipsa pofta de mâncare,  eritemul nu necesita tratament special. În caz de un eritem mai puternic se vor aplica pulberi de talc sau de galbenele. Acest eritem este specific nou născuților și se accentueaza în timpul plânsului.  Eritemul toxic al nou-nascutului este o dermatita benigna care apare în prima zi de viata la noii nascuti la termen...lipsind cu desăvârșire la prematuri. Se caracterizează prin macule situate pe trunchi și fese.

  Febra de sete

  Apare în momentul maxim al scăderii fiziologice. Ca și alte cauze, avem excesul de căldură din cauza anotimpului sau a temperaturii din camera copilului,  dispunerea patului bebelusului lângă surse de căldură,  cantitate insuficienta de lichide primită de bebeluș.  Aceasta febra este caracteristica nou-nascutului. Așa cum am arătat mai sus, febra de sete poate aparea de la o cantitate insuficienta de lichide în condițiile în care bebelusul este alaptat exclusiv sau parțial cu lapte praf. Acest lucru se întâmplă dacă mamica nu respecta diluție laptelui praf și îl face mai concentrat. In aceste condiții creste cantitatea de proteine.Pentru fiecare gram de proteine în  plus este necesar o suplimentare cu 20 ml de apa.

  Simptomele febrei de sete sunt variabile, fiecare bebeluș putând sa reacționeze diferit. Unii sunt agitați și au un plâns răgușit,  alții sunt somnolent si fără vlaga, iar alții prezintă buzele uscate sau cearcăne.  Dar, majoritatea, in aceasta situație își plimba mana prin gura sau întorc căpșorul de pe o parte pe alta, căutând sânul.  Febra de sete se întâlnește mult mai rar la copiii alăptați exclusiv , la san. Se mai observa o rărirea a urinarii,  acestea scăzând sub 5 pe zi și un miros specific al gurii, de mere putrede.

    Dacă apare imediat după naștere,  aceasta febra se explica prin pierderea de lichide prin meconiu  urina, transpirație.  Punerea la san în primele ore de la nastere  previne apariția febrei de san. In caz de nevoie,  în spital se administrează soluție de glucoza.

  Scaunele

  Imediat după naștere sau chiar în momentul nasterii are loc primul scaun care poarta denumirea de meniu.  Acestea sunt dense, lipicioase și au o culoare ce variază de la negru la verde măsliniu. Are miros fad, conține mucus, celule intestinale descuamative,  săruri minerale. După 2-3 zile, scaunul de tranziție are culoarea verde, are mucilagii și reprezintă digestia primelor  mese cu lapte.  Are consistenta fluida, de culoare galben-aurie care devine verde în contact cu aerul. Are aspectul de jumări de ou. Prezenta mucusului este normala în condițiile alăptării cu lapte matern ce prezintă un ph de 5, aciditate crescuta. In condițiile alimentarii bebelusului cu lapte praf, ph este mic și astfel mucilagii e trebuie sa fie scăzute sau chiar deloc. Diareea bebelușilor alimentați exclusiv la san este normala pana in vârstă de 3 luni. Aceasta are aspect de diaree exploziva cu mucoși și grunjoasa,  de culoare galbena sau verde și cu miros acid. Scaunul bebelusului alimentat parțial sau integral cu lapte praf are o consistenta pastorală,  de culoare galben deschis, are un miros feți,  cu ph alcalin datorita prezentei amoniacului ce apare din putrefacție albumina.
  Diareea poate aparea la sugar și din cauza unor greșeli de alimentatie.


  Nu se administrează tratament medicamentos scaunelor diareice decât dacă acestea sunt însoțite de deshidratare, febra, modificari ale stării generale, observarea buzelor uscate, a cearcănelor sau a decompensarii  fontanelei.

  Imediat dupa nastere are loc colonizare a  intestinului nou-nascutului cu bacili și sapropelic care sunt foarte importanți în digerarea alimentelor și în sinteza unor vitamine precum vitamina k. La nou-nascutii alimentați natural predomina bacilul bifida, iar la cei alimentați cu lapte praf, predomina coli.

                 Sursa articol: " Semne și simptome în pediatrie",  Care și Eugenia Coifuri,  medici primari pediatri,  Emil și Herta Capra " Mama și Copilul"













Comentarii