Stresul-efecte si simptome

 
Locul de munca, o importanta sursa de stres
Stresul duce la cresterea cantitatii de hormoni produsi de glandele suprarenale. Acesti hormoni, cunoscuti si sub denumirea de hormonii stresului, sunt cei care determina reactii ale organismului ca raspuns la cresterea lor.


 Natura aduce in lupta noastra cu stresul o multitudine de plante care ne pot ajuta sa reducem stresul zilnic, care, in timp ne poate imbolnavi grav.
  Stresul are efecte negative asupra sanatatii organismului nostru, asupra performantelor si productivitatii noastre.

   Efectele stresului asupra organismului nostru


-creierul, atunci cand este relaxat primeste o cantitate optima de sange, iar functiile sale cognitive functioneaza normal. In situatie de tensiune maxima creierul se iriga cu o cantitate mai mare de sange si functiile sale sunt optimizate. Altfel stau lucrurile daca starea de tensiune se prelungeste. In asemenea situatii  creierul este fortat si apar dureri de cap, migrene, ticuri nervoase.

-muschii in stare de relaxare primesc cantitatea optima de sange iar in situatie de folosire moderata a lor creste cantitate de sange ceea ce va produce o imbunatatire a performantei. In conditii de stres prelungit apare tensiunea musculara si durerea musculara.

-salivatia se modifica si ea in functie de starea generala a persoanei: in situatie de presiune, tensionata  cantitatea de saliva scade iar, in conditii de maxim stres apare acea senzatie de gura uscata si de nod in gat.

-inima are foarte mult de suferit din cauza stresului. Daca intr-o situatie tensionata apare doar o tensiune arteriala marita si o performanta imbunatatita, in caz de stres cronic poate aparea hipertensiunea arteriala si angina sau durerile in piept.

-plamanii, folositi  in conditii de efort fizic normal (antrenament, exercitii fizice), aduc o performanta crescuta printr-o respiratie accentuata, dar in conditii de stres prelungit pot aparea afectiuni precum tusea sau chiar astmul.

-stomacul in conditii de relaxare, are o cantitate de sange si secretii gastrice normala dar, odata cu aparitia stresului aceasta creste ducand la o digestie dificila. Un stres prelungit poate declansa un ulcer gastric datorita arsurilor provocate de acizii gastrici in cantitati mari si datorita indigestiei.

-intestinele sunt si ele afectate de stres, acesta producand o activitate intestinala crescuta care, in timp, se transforma in dureri abdominale si diaree (sindromul de colon iritabil).

-stresul la nivelul rinichilor se manifesta prin urinari frecvente datorite unor stimulari nervoase crescute, infectii urinare frecvente, cronice sau, la barbati prin afectarea prostatei.

-la barbati, stresul se manifesta din punct de vedere sexual prin impotenta iar, la femei, prin menstruatii neregulate, menstruatii dureroase cu cantitati prea mari sau prea mici de sange.

  Desi, pe termen scurt o situatie tensionata poate duce la performante globale marite, daca situatia tensionata continua pentru mai mult timp vom asista la aparitia unei stari de oboseala profunda, epuizare intr-o situatie de efort fizic sau intelectual minim.

  Mecanismul de aparare a organismului in conditii de stres


  Intr-o situatie tensionata, creierul este cel care transmite o reactie de alarma glandei hipofize, cea care controleaza intreg sistemul hormonal al organismului. Aceasta trasmite mai departe glandelor suprarenale impulsuri chimice prin care acestea sa secrete adrenalina precum si alti hormoni ai stresului. Astfel inima, plamanii, muschii si creierul sunt alimentati prioritar cu o cantitate mai mare de sange; ritmul cardiac creste, muschii primesc mai mult oxigen si glucoza, ficatul descarca in sange glucoza pentru a mari capacitatea de reactie a organismului la factorul stresant.

  In momentul in care situatia care a tensionat organismul dispare, reactiile chimice se normalizeaza. Dar, daca starea de stres se cronicizeaza cantitatile din ce in ce mai mari de hormoni eliberate nu reusesc sa se mai echilibreze si apare o dereglare hormonala profunda cu efecte puternic negative asupra intregului organism.

  Simptome care va anunta ca sunteti stresati

-dureri de cap frecvente,migrene,
-stare de oboseala accentuata,
-dereglari intestinale, indigestii, dureri de stomac, arsuri,
-transpiratie excesiva,
-dismenoree,
-iritatii ale pielii, urticarii, alergii, pete maronii,
-afectiuni respiratorii frecvente
-tulburari de memorie, capacitate de concentrare scazuta,
-tulburari ale somnului, incapacitate de a adormi, te trezesti mai obosit decat te-ai culcat,
-proasta dispozitie, lipsa ordinii in gandire, senzatia de minte incetosata,
-depresie, senzatie de incordare nervoasa, iritabilitate crescuta, schimbari bruste de dispozitie,
-lipsa pofta de mancare sau din contra apetit crescut,
-cadere par.

In postarile viitoare:
























Comentarii