Cum sa scapam de colesterol

  Colesterolul, in afara de aportul sau prin alimentatie, este produs chiar de catre organism, mai ales de catre ficat care-l transforma din trigliceridele din zaharuri.


  Colesterolul este un lipid, un hidrat de carbon care se gaseste in sange si are rol de lubrifiere a vaselor sangvine fiind indispensabil sintezei vitaminei D.

 Valorile normale ale colesterolului se regasesc intre valorile 1,2 si 2g la litru de sange. 

  Acesta este cunoscut sub 2 forme:

-colesterol bun, care are rol in buna functionare a celulelor si ajuta la producerea sarurilor biliare si a unor hormoni sexuali.

-colesterolul rau apare cand grasimile se altereaza prin transformare termica sau acestea contin acizi grasi saturati. Colesterolul rau provoaca urmatoarele boli:

-arterioscleroza (vezi postarea despre aceasta), intarirea si micsorarea vaselor de sange,

-arterita, depuneri de grasimi pe peretii vaselor de sange care pot duce la blocarea acestora,

-tromboze coronariene, cheaguri de sange care impiedica circulatia sangelui spre si dinspre inima,

-anevrism, dilatarea vaselor,

-infarct miocardic.

  Colesterolul se poate depune si pe fata sub forma de pete galbui.

  O valoare scazuta a colesterolului poate indica prezenta unui cancer.

  Doza de colesterol admisa pe zi, fara a face rau organismului, este de 300 mg.

  Colesterolul se gaseste in muschi si in celulele sangelui iar, sub forma esterificata, in inima, ficat, intestine, organe genitale si glandele suprarenale.

  Valorile normale ale colesterolului:

-la varsta de 30 de ani, un barbat are un nivel al colesterolului intre 120 si 290mg la 100gr sange,

-o femeie la aceeasi varsta are intre 120 si 290 mg

Hipercolesterolomia apare in urmatoarele boli:

-hipotiroidia,

-diabetul zaharat,

-ateroscleroza,

-intoxicatii cu fosfor,

-icterul,

-pancreatita,

-sarcina,

-obezitatea.

  un nivel scazut de colesterol apare in urmatoarele boli:

-hepatite,

-hipertiroidie,

pneumonie,

-tbc,

-unele anemii. 

  Alimente care contin colesterol:

-creier-2500mg,

-galbenus de ou 1600mg,

-rinichi-400mg,

-ficat de vitel-400mg,

-unt-260mg,

-cascaval-145mg,

-smantana-90mg,

-carne de vitel-84mg,

-carne de oaie-75mg,

-carne de vita-67mg,

-mezeluri 100mg.

  Alimente care maresc nivelul de colesterol, bogate in acizi grasi saturati

-carne grasa, 

-grasime de origine animala, untura,

-produse lactate nedegresate precum smantana, unt, frisca, 

-galbenus de ou... Unii autori considera totusi galbenusul de ou  ca fiind benefic organismului, evidentiind faptul ca, de fapt, galbenusul de ou contine 5% colesterol si 30% acizi grasi nesaturati, vitamine, minerale, aminoacizi si proteine. Totusi nu se consuma mai ult de 3 oua pe saptamana.

-uleiul rafinat, cu un continut mare de acizi grasi saturati, extras prin presare la temperaturi inalte care transforma acizii grasi nesaturati in acizi grasi saturati, principalii vinovati ai aparitiei bolilor degenerative.

-zaharul si alcoolul favorizeaza depunerea colesterolului.

  Alimente care scad nivelul de colesterol, bogate in acizi grasi nesaturati

-pesti care contin omega 3 ce ajuta la scaderea valorii colesterolului si trigliceridelor, precum: somn, macrou, heringi, in general pesti grasi,

-ulei de seminte de in, masline, floarea-soarelui, soia, cate o lingurita pe zi adaugat in salate (presate la rece). Acesta contine acid linoleic, omega 3, lignanti care scad probabilitatea aparitiei cancerului. Au proprietati de a dizolva si elimina colesterolul, contracta vezica biliara si evacueaza bila. O alta sursa importanta de acid linoleic este spirulina folosita in dietele de slabit si in eliminarea colesterolului,

-nuci, seminte de floarea-soarelui, in, susan, dovleac, migdale, alune care contin acizi grasi nesaturati , vitamina E, vitamina B6, Zinc, Magneziu,

-legume si fructe bogate in vitamina C si fibre,

-ovaz,

-ceapa,

-usturoi,

-fructe si legume bogate in fibre.

  Dintre vitaminele si mineralele care ajuta la eliminarea colesterolului putem aminti: vitamina F (grup de acizi grasi nesaturati din care amintim acidul linoleic si acidul gamma linoleic care ajuta creierul prin sinteza tecii de mielina si lecitina), vitamina B6 sau vitamina A.

  Cum eliminam colesterolul

-evitam prajelile si alimentele pe care le-am prezentat anterior la capitolul alimente care ridica nivelul colesterolului,

-consumarea de alimente care scad colesterolul,

-cu 30 de minute inainte de masa se ia cate o lingurita de boabe de mustar. Se inghite cu apa, de 3 ori pe zi.

-se consuma ceai de anghinare, dimineata pe stomacul gol,

-ceai de patlagina sau papadie,

-se vor face exercitii fizice,

-se reduce cantitatea de carne grasa,

-se vor folosi produse lactate degresate,

-se amesteca tinctura de brusture, papadie, urzica. Se ia cate o lingura din acest amestec inainte de mesele principale, 2 saptamani,

-tincturi de coacaz negru, papadie, maces, usturoi, vasc, plante care au proprietati antiaterosclerotice,

-se consuma usturoi in fiecare zi, mai multe zile la rand, 2,3 catei de usturoi. 

  Alte remedii vezi la postarea despre ateroscleroza. 

  Daca se tine regim alimentar evitand alimentele interzise de mai sus si se consuma alimentele care scad colesterolul si totusi valoarea colesterolului nu scade se poate ca organismul sa nu functioneze corect si sa sintetizeze o cantitate marita de colesterol.

  














Comentarii