Cum afecteaza hipoglicemia activitatea creierului

  Hipoglicemia reprezinta o valoare scazuta a a concentratiei de glucoza din sange. Aceasta poate afecta memoria si capacitatea de concentrare deoarece creierul nostru se hraneste cu glucoza.


  Principalele cauze ale hipoglicemiei

-hipotiroidism,

-afectiuni grave ale ficatului si a glandelor suprarenale,

-medicamente pentru tratarea diabetului,

-exces de insulina cauzat de o afectiune a pancreasului,

-afectiuni metabolice genetice precum: probleme ale enzimelor, probleme hormonale, intoleranta la fructoza, probleme cu glicogenul, 

-afectiuni ale rinichilor,

-unele infectii puternice,

-alcoolul impiedica ficatul sa sintetizeze glucoza,

-ulcer,

-probleme de alimentatie, subnutritie.

  Simptomele hipoglicemiei

-greata,

-pofta de mancare,

-iritabilitate,

-piele rece si umeda, 

-transpiratie excesiva fara a face efort fizic,

-amortiri ale degetelor si buzelor,

-tremurat,

-tahicardie,

-probleme de concentrare si memorare,

-vedere neclara,

-vorbit si mers cu dificultate,

-oboseala,

-in cazuri grave pot aparea convulsii si coma.

  Tratarea unei crize de hipoglicemiei se rezolva prin administrarea de sucuri de fructe dulci, nedietetice sau mancare dulce ca: bomboane, ciocolata, fructe dulci, bine coapte.

  Glucoza este o monozaharida de culoare alba, solubila in apa, care se prezinta sub forma cristalizata.

  Glucoza se regaseste in miere si fructele dulci sub forma de dextroza care este usor asimilabila.

  Sub actiunea bacteriilor, glucoza fermenteaza si se transforma in acid lactic sau alcool etilic.

  Un efect important al hipoglicemiei este afectarea activitatii creierului. Cantitatea de glucoza din sange modifica memoria, capacitatea de invatare si concentrare, deoarece glucoza este combustibilul creierului.

  In momentul invatarii nevoia de glucoza creste si este nevoie de o suplimentare a acesteia. Trebuie totusi avut grija cu ce alimente ridicam indicele glicemic.

  Trebuie sa se consume alimente care au un indice glicemic scazut, ce elibereaza glucoza treptat, mentinand un nivel constant al glicemiei. Aceste alimente contin carbohidrati lenti: mere, caise (31), fasole gatita, ovaz, morcovi gatiti, grau incoltit, cirese (22), mazare, ciocolata neagra, paste integrale (32), struguri, portocale, alune, iaurt degresat simplu (14) sau cu fructe (33), cereale musli cu fructe (cu un indice glicemic de 43).

  S-au facut unele cercetari care demostreaza importanta nivelului de glucoza din sange in ceea ce priveste performanta activitatii creierului. O valoare normala a glicemiei confera o mai mare putere de concentrare si memorare.

  In mentinerea unui indice glicemic normal, benefic cresterii capacitatii de invatare si memorare, un rol important il are micul dejun. Acesta trebui sa contina o portie de carbohidrati si una de proteine, cereale muesli cu fructe uscate si lapte sau ou fiert sau fructe simple sau in iaurt.

  In ideea mentinerii unui nivel normal al indicelui glicemic zeama de lamaie sau otetul poate scadea nivelul de zahar dintr-o mancare daca acestea sunt adaugate in salate care acompaniaza o mancare.



















Comentarii