Cum scapam de oboseala

            Oboseala apare in momentul in care nu ii oferim organismului posibilitatea de a se putea reface. Dezechilibrul dintre orele de somn si cele de activitate, atat psihica, cat si fizica, cu aplecare spre un numar mai mare de ore de activitate in detrimentul orelor de somn, atrage dupa el numeroase repercursiuni, oboseala fiind doar una dintre acestea. 


    Somnul apare astfel, in acelasi timp, catalogat si ca efect al oboselii (starea de somnolenta, moleseala) , dar si ca si cauza principala a ei (de fapt lipsa acestuia).

    Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a-si reincarca bateriile, in timp ce varstnicii si copii au nevoie de un somn de minim 9-10 ore pe noapte. In cazul copiilor mici chiar de mai mult.

    Orele de somn ajuta la refacerea celulelor nervoase, relaxeaza muschii, regleaza respiratia si bataile inimii.

         Simptome oboseala:


-insomnie, noaptea, iar ziua lipsa de vitalitate si de concentrare,

-dureri de cap,

-iritabilitate, nervozitate,

-lipsa de pofta de mancare sau, la unele persoane o accentuare a senzatiei de foame,

-respiratie accelerata si superficiala (o respiratie facuta


         Cauzele aparitiei oboselii:


      Principala cauza este, asa cu am prezentat mai sus, lipsa somnului sau calitate scazuta a acestuia. Calitatea lui depinde de mai multi factori dintre care amintim: cafea prea multa pe parcursul zilei sa bauta prea tarziu, o cantitate prea mare de ceai negru sau verde, mese prea bogate, din preparate care solicita organismul in digerarea lor, luate prea tarziu (cina trebuie luata cu macar o ora jumatate inainte de ora de culcare), program neregulat de somn.

      Conditiile neprielnice de dormit au o importanta deosebita in scaderea calitatii orelor de odihna: camera neaerisita, temperatura ambientala prea ridicata, galagie, lumini de veghe, pat care nu este confortabil.

      O alta sursa importanta de oboseala poate aparea chiar din interiorul nostru. Anumite boli pot avea ca simptom oboseala. Dintre acestea, bolile de ficat, ale splinei, anemia sau tensiunea arteriala ne pot impiedica sa ne odihnim cat trebuie si cum trebuie.

      Sedentarismul, lipsa de miscare in aer liber, lipsa de exercitii fizice, alimentatia dezechilibrata, lipsita de vitamine si minerale, toate acestea pot intrerupe ciclu normal de relaxare si refacere a organismului nostru.


        Remedii care ne relaxeaza si ne ajuta sa ne odihnim:


-ceapa adaugata in salate, 

-o cana de lapte cald cu miere inainte de culcare,

-ceaiul de tei si cel de musetel daca se poate neindulcit sau indulcit cu putina miere,

-valeriana, sub diverse forme,

-suplimente cu vitaminele A, E, B12, C si minerale precum fier, magneziu, 
potasiu (sursele naturale ale acestor vitamine si minerale le gasiti in postarile mele anterioare),

-sfecla rosie pentru tratarea unei posibile anemii,

-ulei esential de musetel, lavanda pentru linistire si ulei esential de lamaie, menta sau rozmarin pentru a scapa de senzatia de oboseala. Uleiul de lamaie l-am probat si eu si a avut efecte. Chiar la Dr. Oz, intr-o emisiune am aflat ca insomnia poate porni si de la detergentii pe care ii folosim in casa si care au ca si substanta odorizanta lamaia. 

  Atentie si la alcool. Desi, in prima faza, acesta moleseste, mai tarziu creeaza o stare de nervozitate care impiedica adormirea.

                                                                                            







-

Comentarii