Ridurile-cum le prevenim si cum le tratam acasa

       

 Pielea este, in general, foarte elastica, catifelata, grasa si putin umeda. De la aceasta definitie si pana la realitatea cruda nu este decat un pas. Ea reprezinta idealul, tinta spre care toate femeile tindem...cum sa o mentinem asa cum o prezinta aceasta definitie?


   De obicei tenul uscat este cel predispus la ridare, dar o ingrijire inadecvata aplicata tenului gras il poate dezechilibra si astfel pot aparea ridurile. 

   Exista o multime de cauze ale aparitiei ridurilor:

-cauze interne ale aparitiei ridurilor

   Dintre acestea pot aminti: stres ( persoanele stresate, suparate au mai multe riduri decat persoanele care rad mai mult. Atunci cand radem se folosesc 30 de muschi, in schimb daca stai suparat, incruntat, se activeaza peste 60 de muschi), dezechilibre hormonale, probleme in functionarea normala a unor organe ale sistemului digestiv, genital, probleme glanda tiroida, etc.

-cauze externe ale aparitiei ridurilor

   Acestea sunt, de multe ori, determinate tocmai de noi. Dintre ele putem aminti: 

-somn insuficient, 

-mese neregulate ( mesele trebuie luate la aproximativ aceeasi ora tinand cont ca nu trebuie sa consumam condimente, sosuri, grasimi, branzeturi fermentate, dulciuri concentrate sau sarea care deshidrateaza, vestejeste pielea) 

-aport scazut de lichide (aici trebuie sa amintim ca  atunci cand apare senzatia de sete, organismul are, de fapt, o lipsa importanta de lichide, chiar daca nu ne este sete trebuie sa consumam macar un pahar de apa la o ora)

-alcool, cafea, tigari in exces < se stie ca atat cafeaua cat si alcoolul dezhidrateaza, iar cafeaua singura ataca vitaminele din complexul de B-uri

-lipsa unor vitamine si minerale implicate in mentinerea sanatatii pielii cum ar fi: vitamina A, vitamina B2, B5, vitamina C, vitamina E, Mangan, Seleniu, 

-dintii cariati sau lipsa lor (duce la caderea in interior a muschilor),

-curele de slabire facute fara discernamant topesc stratul adipos care tine intinsa pielea si deshidrateaza intreg organismul (majoritatea substantelor folosite pentru slabire sunt diuretice adica scot apa din corp)

-factori climatici: soare (uscarea si cojirea pielii dupa ce a fost arsa de soare o deshidrateaza si o face mai putin supla), vant, frig (despre actiunea frigului asupra tenului am vorbit intr-o alta postare anterioara), toti acestia dauneaza tenului.

-probleme de vedere-unele persoane care au probleme de vedere mijesc ochii, fortandu-i,

-lumina prea puternica sau prea slaba forteaza si ea muschii din jurul ochilor,

-creme care nu sunt potrivite cu tipul tenului. 
         
                  Ordinea aparitiei ridurilor:

  1. ridurile verticale si orizontale din jurul fruntii,
  2. ridurile din jurul ochilor cunoscute sub denumirea de ~laba gastii~,
  3. ridurile din jurul gurii,
  4. ridurile de deasupra gurii si incretirea pleoapelor.


         Vitaminele si mineralele care ajuta la prevenirea si tratarea ridurilor:

   Vitamina A este foarte buna la tratarea ranilor si a unor boli de piele. O cura de 5 zile impreuna cu vitamina E pentru fixare da stralucire si vitalitate pielii. Nu se fac cure mai lungi de 1 saptamana deoarece are actiune nociva asupra ficatului.

   Vitamina B2 confera aspect sanatos pielii, unghiilor si parului.

   Vitamina B5 previne uscarea pielii si aparitia ridurilor.

   Vitamina C ajuta la producerea unei cantitati mai mari de colagen, ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor, previne si combate ridurile. 

   Dintre minerale amintim: Iodul care asigura sanatatea pielii, a unghiilor si a parului, Manganul care participa la producerea colagenului, regenerand pielea, Seleniul care improspateaza aspectul pielii si Zincul care daca este mai putin pielea devine mai uscata si se irita.
         

             Sfaturi intretinere piele uscata cu riduri


- In cazul tenului uscat nu trebuie folosit des sapunul. 

- Se folosesc pudre pulbere care sunt mai usor de indepartat.

- Pentru a te apara de factorii externi se curata pielea, se da cu crema si apoi cu pudra pulbere, iar seara cand se ajunge acasa se curata din nou pielea (toate impuritatile din aer se aseaza pe stratul de pudra)

- Glicerina intr-o concentratie prea mare din produsele de igiena usuca pielea extragand apa din tesuturi.

- Produsele degresante prea puternice indeparteaza prea mult din stratul protector si fac glandele sebacee sa produca din ce in ce mai mult sebuum.

- Abuzul de pudra compacta usuca prea tare tenul.

- Metoda corecta de aplicare a cremei de fata de seara pentru tenul uscat: se pune un strat mai gros de crema si se lasa cateva ore sa actioneze dupa care se sterge surplusul, lasandu-se crema doar in jurul ochilor.

- Iarna tenul uscat se va proteja cu fond de ten.

- Cum aflam daca tenul nostru este uscat? Se prinde pielea intre degete. Daca isi revine mai greu atunci pielea este uscata.

              Ce contin cremele anti-rid


-alantoina care stimuleaza regenerarea celulelor se gaseste in germenii de grau si se foloseste in caz de piele aspra, crapata si ridata,

-bisabolol care este un extract din ulei de musetel cu efect antiinflamator, de ajutor tenurilor sensibile si uscate,

-AHA sunt niste acizi din fructe precum lamaia sau strugurii sau merele. Acestea exfoliaza pielea si ajuta la regenerarea ei.


     O dieta bogata in acizi esentiali grasi din uleiul de masline, soia, peste, cereale integrale, antioxidantii ca vitamina E, vitamina C sau luteina si omega 3 mentin elasticitatea pielii.
     In postarea urmatoare voi continua cu prezentarea unor tratamente naturale pentru prevenirea si atenuarea ridurilor.
     













Comentarii