Tratarea racelii natural



   

  Plantele au si ele un rol important in lupta impotriva racelii. Unele sunt mai cunoscute, altele mai putin. Ceaiurile facute din acestea sunt foarte bune, mai ales indulcite cu miere. Poti chiar sa adaugi, dupa caz si propolis.

    Printre cele mai cunoscute sunt cele din tei si musetel, antiseptice si fluidizare a secretiilor. Musetelul are efecte benefice in afectiunile cailor respiratorii, folosindu-se sub forma de inhalatii, ceai, bai si masaj.


    Echinaceea a devenit regina plantelor care lupta impotriva racelii. Are un puternic efect stimulator al sistemului imunitar. El poate fi luat si ca preventie impotriva racelii. Reduce procesul inflamator, lupta cu virusii si bacteriile. Este folosita in vindecarea laringitei, sinuzitei, infectiilor urinare. Se gaseste in farmacii si magazine naturiste sub forma de ceai (simplu sau alaturi de alte plante medicinale), tincturi, uleiuri esentiale.



 Levantica, cunoscuta pentru mirosul deosebit, are efect antibacterial si expectorant. Se gaseste in farmacii si magazine naturiste sub forma de extras, tinctura, ceai, ulei esential. Se poate folosi si in bai, astfel: 250 ml apa clocotita si o lingura de planta. Se face o infuzie care se toarna in cada. Tinctura de levantica are efect antispastic, antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, sedativ. Poate fi folosit pentru scaderea febrei sub forma de otet de levantica.



   Verbina este recomandata impotriva racelii si reumatismului. Are efect antibacterian si antiinflamator. Ceaiul de verbina calmeaza tusea si determina expectoratia.



   Trei frati patati are efect antiinflamator si calmant, expectorant contine acid salicilic (substanta principala din aspirina). Se poate folosi ca o infuzie care se adauga in apa de baie, dar si sub forma de ceai.



   Alte ceaiuri, mai putin cunoscute dar, cu aceleasi efecte sunt: ciubotica cucului, nalba mare si lumanarica.



  Desfundarea nasului


 Se poate face cu inhalatii, direct din sticlutele cu uleiuri de eucalipt, menta si rozmarin sau de pe o batista pe care ai picurat 2, 3 picaturi din aceste uleiuri.

   Menta are efecte benefice in afectiunile cailor respiratorii. Pentru copii, dar si pentru adulti ce poate fi mai bun, seara inainte de culcare, cand te-ai bagat in pat, sa bei o cana de ceai de menta cu multaaaaaa lamaie si miere? O pauza placuta, inspirati aburii fierbinti ai ceaiului. Aroma de menta va va desfunda nasul, iar cea de lamaie va va limpezi mintea.

   Potbalul curata plamanii si opreste tusea. Se utilizeaza sub forma de ceai indulcit cu miere. Sub forma de comprese inmuiate in ceai, scade febra.

   Sovarful, este unul dintre cele mai bune remedii in cazul racelii si bronsitei. Se foloseste sub forma de inhalatii din aburii din cada (9 picaturi) sau sub forma de ulei de masaj in combinatie cu un ulei de baza (ulei de floarea soarelui sau masline) .
           

  Impotriva racelii mai lupta si cateva condimente pe care foarte putine gospodine nu le au in casa: scortisoara, piperul, cimbrul si, mai ales cimbrisorul.

   Scortisoara este un puternic antioxidant, are efect tonic, scade febra si vindeca raceala prin compusii sai. Cine suporta poate sa mestece o bucata de scortisoara dar, daca ai in casa scortisoara sub forma de pulbere o poti adauga in ceaiuri sau in celebrele cani cu vin rosu fiert sau, pentru copii intr-o cana de lapte cald, inainte de culcare. Ca ulei esential se poate folosi sub forma de inhalatii direct din sticlute sau de pe o batista.

   Piperul are efect antibacterian, antiinflamator, folosindu-se in inflamatiile plamanilor. Se consuma in salate sau sub forma de ulei esential prin inhalatii.

   Cimbrul este dezinfectant, expectorant, folosit in raceli, in cazde tuse in infectii ale gurii sau ale cailor respiratorii. Se utilizeaza sub forma de ceai, inhalatii sau apa de gura. Aceleasi indicatii sunt si la cimbrisor, acesta fiind mai puternic decat primul. Se recomanda atentie in administrarea lui la copii. 



      Fructe si legume utilizate in tratarea racelii


    Lamaia este foarte folosita in caz de raceala prin aportul sau de vitamina C. Am aratat mai devreme 2 dintre cele mai utilizate forme de administrare ale ei: siropul de lamaie cu miere, folosirea ei in ceaiuri, dar mai poate fi folosita si sub forma de ulei esential in inhalatii, in aromatizarea camerelor sau sub forma de limonada la care poti adauga si cateva frunze de menta sau ceai de menta. Are efecte tonice antiseptice, expectorante, fiind in acelasi timp un puternic bactericid.


     Gutuia, s-a demonstrat ca are proprietati antivirale si antibiotice foarte puternice. Se poate folosi atat in stare naturala, cat si sub forma de sirop. Siropul se face din coji si cotoare cu tot cu seminte si miere. Se fierbe pana scade la jumatate lichidul si se bea in mai multe reprize, pe parcursul intregii zile, mai multe zile.


     Perele favorizeaza productia de celule cu rol imunitar, amelioreaza starile febril si ajuta corpul sa lupte cu boala. Se consuma ca atare sau sub forma de nectar (la blender cateva pere fara coaja si cotor). Atentie la cantitate pentru ca se stie ca este folosit  si ca laxativ.


    Ananasul scade temperatura, degajeaza bronhiile de secretii, benefic in dureri de gat sau tuse. Se consuma crud sau ca suc proaspat. 


    Strugurii au un puternic efect tonic, vitaminizant, diuretic si antitoxic. Se consuma ca atare sau vin (stiti deja de vinul rosu cu scortisoara).


   Usturoiul este un antibiotic redutabil, folosit pentru tratarea racelii, gripei, bronsitei si tusei. Se poate consuma in formele cunoscute deja: mujdei, tinctura (20-30 picaturi diluate in apa de 2, 3 ori pe zi), ulei esential sau capsule. Adaugati in salate, alaturi de ceapa, taiat cat mai mic (asa poate reusiti sa dati si la copii).

     Hreanul este imunostimulator si antibiotic natural. Se foloseste proaspat ras cu otet sau, mai atractiv pentru copii, in salata de hrean cu sfecla coapta si miere (se rade hreanul curatat, se coace sfecla rosie, se da si aceasta prin razatoare, se adauga miere, sare si piper dupa gust. Se poate consuma mai iute sau mai dulce, modificand cantitatile de hrean, respectiv miere. In acelasi timp sfecla adaugata in aceasta reteta, prin proprietatile sale antianemice ajuta corpul sa reziste la atacurile virusilor si bacteriilor.


    Ardeiul gras si cel iute sunt foarte bogati in vitamina C si intaresc sistemul imunitar, inima, sistemul circulator in intregime. Unii cercetatori afirma chiar ca ardeii grasi rosii ar contine mai multa vitamina C decat citricele.


    Cartoful se foloseste sub forma de cataplasma: se rade un cartof decojit se pune prosop subtire sa o pelincuta, picurati cateva stropi de otet sau spirt, se ruleaza si preseaza bine si se pune la gat. Pentru copii este mai recomandat otetul decat spirtul. Consumat sub forma de suc proaspat, 2, 3 pahare pe zi, calmeaza tusea.


   Ceapa, asa cum am aratat mai devreme, se foloseste la scaderea febrei prin consumarea acelui sirop pe care l-am mentionat mai devreme, in postarea anterioara cand am vorbit despre siropuri. Se gaseste sub forma de ulei esential.

   Morcovii  fiind bogati in beta-caroten ajuta corpul sa lupte mai usor cu infectiile. Se consuma crud, pentru copii fiind recomandat ras cu mar ras si miere.

   Gingsengul are efecte de tonifiere reintinerire a organismului. Este eficace in perioada de covalescenta si in mentinerea sanatatii varstnicilor. Se gaseste sub forma de capsule, tincturi, ulei esential. In aceeasi categorie intra si ginkgo biloba, care activeaza circulatia periferica (la mine chiar functioneaza).


   Un loc important in lupta impotriva racelii o are mentinerea sanatatii ficatului, care are rol de termoreglare. Deci, atentie si la mentinerea in cote optime a sanatatii ficatului. 

   Migdalele si nucile sunt antiinflamatoare puternice datorita continului ridicat de vitamina E,omega 3, crescand rezistenta organismului la infectii (se consuma 7 nuci pe zi).