Importanta tratarii anemiei severe in sarcina


Importanta-tratarii-anemiei-severe-in-sarcina
Importanta anemiei severe in sarcina
 

 Pe perioada sarcinii, atat gravida, cat si bebelusul aflat in plina formare in burtica, au nevoie de o suplimentare de vitamine si minerale pentru a preveni anemia.


  Fierul este unul din mineralele importante pentru mentinerea sanatatii celor doi.




  Peste 20 % , mai bine zis pana la 50% din femeile insarcinate au o carenta  de fier, anemie. Administrarea de fier pe parcursul sarcinii este esentiala atat pentru mama, cat si pentru copil. Controversa apare pe fondul surselor de fier, deoarece asimilarea de fier din alimentatie este, de cele mai multe ori, una slaba din mai multe cauze.



  Anemia este cea mai frecventa afectiune ce apare pe perioada sarcinii.


 Anemia severa poate avea efecte importante asupra sanatatii gravidei si a bebelusului.  Aceasta poate provoca nasterea prematura, avorturi spontane, cresteri mici in greutate a gravidei, sub limita optima.


  Un nivel de 11 gr/dl de fier in sange in primul trimestru, precum si unul de 10gr/dl in al doilea si al treilea trimestru este considerat un nivel acceptabil, fara a fi nevoie de o suplimentare de fier sau acid folic. Astfel, mai putin de 8,5gr/dl de fier  aflat in sangele gravidei duce la un nivel scazut de fier transmis fetal catre infant.


  Daca fatul vine pe lume cu o cantitate optima de fier, acest depozit este suficient pentru a sustine organismul pe urmatoarele 3-4 luni.


  Daca nou-nascutul vine pe lume mai devreme, el pierde o cantitate importanta de fier, cantitate ce este absorbita placentar, in cantitate mare, in ultimul trimestru de sarcina. Astfel, se recomanda administrarea de suplimente de fier incepand cu a 2 saptamana de viata si pana la 2 luni, dupa consultul medicului si in functie de rezultatele analizelor. Cantitatea de fier administrata se calculeaza pe kilogram corp si variaza intre 2 si 4 mg/kg/zi.




  Cantitatea de fier transmis de catre mama catre fetus poate fi influentata in minus si de anumite afectiuni ale acesteia precum hipertensiunea sau diabetul netratat.




  Daca in timpul vietii intrauterine bebelusul nu a avut cantitatea optima de fier, in perioada scolara, acesta va avea o dezvoltare neuronala slaba, cu achizitii scolare si adaptabilitate slabe, capacitate de invatare redusa si probleme de memorie.


  Teste arata ca bebelusii care, in perioada intrauterina, au fost privati de cantitatea optima de fier, au o memorie de recunoastere alterata. Astfel, este demonstrat stiintific, ca bebelusii, chiar la nastere, recunosc vocea mamei, voce memorata din perioada vietii intrauterine.


  Pentru a acoperi intr-adevar deficienta de fier a gravidei, este important ca administrarea acestuia sa inceapa din perioada de preconceptie, sa continue pe tot parcursul sarcinii si chiar si pe toata perioada alaptarii.


  In perioada alaptarii si, deci, in primele luni de viata, suplimentarea cu fier ajuta la dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos, a dezvoltarii cognitive a nou-nascutului.


  Astfel, cu cat administrarea de fier a gravidei incepe mai devreme, cu atat va fi mai eficienta.



  Cele mai bune surse de fier sunt alimentele ca: pestele, carnea, fructele de mare, orezul nedecorticat si ouale.


  Absorbtia fierului poate fi afectata de mai multe afectiuni ale sistemului digestiv precum afectiuni ce provoaca cresteri sau scaderi accentuate a sucului gastric sau intestinal, motilitate crescuta a tranzitului intestinal (diaree), hemoragii cronice, malabsorbtie intestinala.


  Acidul ascorbic sau vitamina c, in corelatie cu carnea, sunt doi factori importanti in optimizarea absorbtiei fierului.


  Vitamina A si vitamina C ajuta transportarea, metabolismul si depozitarea fierului in organism. Dintre sursele principale de vitamina c, patrunjelul, lamaia si portocala sunt de pe departe cele mai importante.



  Patrunjelul contine minerale precum calciu (138 mg/100g), fier (6mg/100g), potasiu (500mg/100mg), magneziu (50mg/100g). in timp ce lamaia contine doar 0,06 mg/100g.



  Desi o cantitate mica de calciu nu influenteaza puternic absorbtia fierului, este recomandat, in special la copii si gravide sau mamici care alapteaza, ca in timpul consumarii alimentelor cu un continut ridicat de fier sa nu se consume produse lactate.


  Alimentatia de tip fast-food precum pizza sau hamburgherul sau milkshake-ul scade absorbtia de fier cu pana la 50 %.

  Pe de alta parte, o doza prea mare de fier, la adulti este demonstrat a fi cauza aparitiei Alzheimer-ului, a Parkinsonului si a bolii Huntington.

  Intoxicarea cu fier a fatului poate duce la asfixierea acestuia la nastere sau la o nastere prematura a sa.



  Sursa articol:Michael K. Georgieff " Iron in the brain", program project grant “Iron Deficiency in Early Childhood” (PI: Betsy Lozoff) and the General Clinical Research Center at the University of the Minnesota.




Comentarii