Cele mai bune vitamine si minerale prenatale


Cele-mai-bune-vitamine-si-minerale-prenatale
Cele mai bune vitamine si minerale prenatale

Vitaminele si mineralele in cantitati recomandate de medic sunt substante necesare pe parcursul sarcinii. 



  In sarcina, necesarul de vitamine si minerale creste deoarece trebuie avut in vedere faptul ca acestea sunt necesare in mentinerea sanatatii a doua persoane.

  Lipsa acestora pot determina mai multe afectiuni carentiale si tulburari ale activitatii organismului mamei si a copilului care se dezvolta.


  Principalele vitamine necesare in perioada sarcinii

-complexul de B-uri cu acidul folic foarte important in dezvoltarea fatului,

-vitamina C,

-vitamina A,

-vitamina E,

-vitamina K.


  Dintre acestea, cateva sunt produse de organism si nu este necesara administrarea de cantitati importante. Ne referim aici la vitamina A, E, D sau K. Vitamina A este adusa in organism printr-un aport de caroten, vitamina D este activata prin expunerea la razele ultraviolete ale soarelui iar, vitamina K este activata de catre flora microbiana intestinala.

  In acelasi timp, lipsa de vitamina E poate provoca avortul spontan, lipsa de vitamina K poate determina hemoragii, lipsa de vitamina C poate fi cauza avorturilor spontane, a scaderii rezistentei organismului gravidei, a sangerarii gingiilor ce poate duce, la randul sau la anemie. In prima parte a sarcinii, lipsa de vitamina A este cea care determina varsaturile gravidei si aparitia infectiilor oculare si ale pielii.

  Un aspect important avut in vedere in ceea ce priveste administrarea acestor vitamine este ca supradozarea lor pot afecta atat mama, cat si fatul. Este stiut faptul ca supradozarea de vitamina A poate determina la mama varsaturi, pierderea poftei de mancare, descuamari ale pielii sau marirea ficatului, in timp ce la fat predispune la aparitia unor malformatii. Aceeasi situatie se observa si in cazul supradozarii vitaminei D. In schimb, supradozarea vitaminei C nu este periculoasa deoarece surplusul se elimina prin urina, fara mari probleme.

  Alimentatia bogata in fructe si legume ofera o parte din necesarul de vitamine si minerale dar, de cele mai multe ori se impune suplimentarea lor cu suplimente, conform prescrierii medicului. Daca este necesara suplimentarea acestora este bine sa alegeti variante cat mai naturale, nu suplimente sintetice. De ajutor sunt si sucurile proaspete din legume si fructe ce acumuleaza o cantitate mare de minerale si vitamine intr-o cantitate mica de suc.

  Astfel, iata cateva surse naturale  de vitamine:

-cea mai mare cantitate de vitamina C se gaseste in patrunjel si in fructele de padure, in special in macese;

-complexul de B-uri se regaseste in cereale integrale, drojdie de bere, polen, ou. Este necesar sa consumam legume verzi, porumb, morcov, caise, banane, portocale, mazare, rosii, ou, ficat sau produse lactate si migdale pentru a suplimenta acidul folic, deosebit de important pentru dezvoltarea fatului.

  Din a 4 a luna de sarcina este necesara dublarea aportului de vitamine.



  Mineralele necesare in timpul sarcinii

  Principalele minerale care ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului dar si a mamei sunt, bineinteles calciul, fosforul, fierul si magneziul sau iodul.

  Calciul si fosforul sunt absolut necesare la formarea scheletului fatului si la prevenirea aparitiei cariilor si a osteoporozei la mamici.

  Calciul poate fi luat din alimente precum lactatele de buna calitate, varza, somon sau sardinele cu tot cu oase, care contin si o cantitate mare de fosfor.

  Desi majoritatea suplimentelor contin si calciu si fier, este recomandat ca administrarea de fier sa nu se faca simultan cu cea de calciu deoarece se elimina unul pe celalalt.

  Fierul poate fi preluat din alimente precum: sfecla rosie, in principal dar si din ou, legume verzi, fructe uscate sau cereale integrale. Se consuma in acelasi timp cu alimentele ce contin fier si alimente ce au cantitati mari de vitamina C. Un exemplu bun este consumarea de suc natural proaspat din sfecla rosie, miere si patrunjel...cate o cana pe zi, intre mese.

  Administrarea in exces a suplimentelor pe baza de fier afecteaza ficatul, intoxicandu-l si poate cauza depozite pe articulatii (artrita).

  Atentie, nu in toate formele de anemie se administreaza fier... trebuie consultat medicul si facut analize care sa ateste lipsa fierului din sange.

  Suplimentarea de magneziu este necesara femeilor gravide, intr-o doza de pana la 400mg/zi. Acest mineral este important deoarece se regaseste in sistemul osos, in muschi, inima, ficat, sistemul digestiv si in plasma. Astfel, el ajuta, alaturi de calciu, la formarea scheletului fatului si la dezvoltarea normala a organelor amintite. In plus, administrarea de magneziu concomitent cu calciul calmeaza si induce somnul  gravidelor agitate si surmenate.

  Surse naturale de magneziu: cereale integrale, fructe oleaginoase ca nucile sau migdalele, avocado, merele, unele ape minerale.

  Iodul este si el important pe parcursul sarcinii, aportul lui trebuind modificat in caz de afectiuni ale tiroidei mamei. La fat, tiroida incepe sa functioneze din a 3 a luna de sarcina si astfel cresc nevoile de iod.

  Este important ca suplimentarea acestor vitamine si minerale, atat pe parcursul sarcinii, cat si dupa sa se faca dupa prescriptia medicului si numai daca analizele confirma lipsa acestora din sange.

  Daca se considera necesara administrarea de suplimente de vitamine si minerale, cautati variantele cat mai naturale, care sa nu contina vitamine sintetice, ci din surse naturale.