Regurgitatia si scoaterea aerului la bebelusi

  
Regurgitatia-si-scoaterea-aerului-la-bebelusi
Regurgitatia si scoaterea aerului la bebelusi
Regurgitatia este intoarcerea si eliminarea alimentelor din stomac sau esofag pe gura, fara greata sau efort.


  Este ceva absolut normal la sugari, ca laptele, pur si simplu sa se  scurga din gurita copilului. Este o actiune total diferita de varsatura.



  De cele mai multe ori regurgitatia este insotita de eructatie sau sughit.

 Eructatia ce insoteste regurgitatia este eliminarea gazelor (aerului) din stomac, pe gura, uneori si cu manifestare sonora. Cauza principala a eructatiei este aerofagia, inghitirea de aer in timpul alaptarii. 


  Cauza principala a regurgitatiei este pofta cu care unii bebelusi sug. Aceasta lacomie a lor duce la inghitirea de mult aer si se intampla doar la bebelusii alimentati exclusiv cu alimente lichide...lapte matern, lapte praf.



  Pentru a preveni inghitirea de aer trebuiesc avute in vedere cateva reguli:

-inclinarea corecta a biberonului sau tinerea corecta a bebelusului la san;

-bebelusul trebuie tinut dupa alaptare in pozitie verticala pentru a favorita eructatia. Eructatia va avea ca efect si calmarea colicilor. Pozitia corecta pentru ca sugarul sa eructeze: acesta va fi tinut in pozitie verticala, cu burtica lipita de pieptul mamei, inclinat putin spre dreapta. Caldura corpului mamei si compresiunea resimtita va alina durerile si va favoriza evacuarea gazelor. Unii bebelusi eructeaza imediat, altii in cateva minute.

  In primele 2-3 saptamani de la nastere este bine ca sugarul sa eructeze la fiecare masa.

  Daca bebelusul nu eructeaza aerul acesta va produce distensia stomacului si va provoca sughituri, regurgitatii, varsaturi sau colici.

  In functie de pofta cu care bebelusul se hraneste, acesta va fi pus de doua ori sa eructeze: o data in mijlocul alaptarii si inca o data la sfarsit.


  Regurgitatia nu modifica in nici un fel dezvoltarea normala a bebelusului si dispare in momentul in care se corecteaza tehnica de alaptare si dupa inceperea diversificarii.