Alimentatie in caz de diabet

  Diabetul este o afectiune care, deja instalata, nu poate fi vindecata, bolnavii de diabet trebuind sa traiasca restul vietii cu aceasta boala. Totusi, aceasta boala poate fi prevenita si tinuta in frau prin alimentatie, exercitiu fizic sau anumite plante medicinale.


  Aproximativ 35 % din persoanele afectate de aceasta boala isi pot controla boala prin alimentatie.

  Diabetul apare in cazul in care pancreasul nu secreta insulina sau o secreta intr-o cantitate prea mica. O alta situatie este aceea in care organismul nu raspunde corespunzator in momentul secretarii insulinei.

  Valoarea normala a glicemiei este cuprinsa intre 65 si 110 mg %.
Daca se fac analize ca sa se evidentieze cantitatea de glucoza din sange trebuie sa nu consumam nimic in acea dimineata iar, cu o seara inainte nu trebuie sa consumam cantitati mari de dulciuri. Un alt factor care poate ridica artificial valoarea glicemiei este stresul.

  Datorita lipsei de glucoza, la persoanele care sufera de diabet, grasimile sunt arse incomplet, eliberand corpi cetonici si acetona. In acelasi timp, prin arderile proteinelor se elibereaza creatinina, acid uric si uree care imbolnavesc rinichii. 

  In general, diabetul poate fi tinut sub control prin dieta. Din alimentatia zilnica trebuie excluse hidrocarburile si grasimile. 

  Iata alte cateva sfaturi care va pot ajuta sa tineti sub control aceasta afectiune:

-se trece la un regim alimentar predominant lacto-vegetarian,

-combinati alimente cu indice glicemic scazut cu alimente cu un indice glicemic  mai mare pentru a rezulta o medie acceptabila a nivelului de glucoza din sange,

-se  fac exercitii fizice pentru a combate sedentarismul,

-se va combate obezitatea, ateroscleroza sau hipertensiunea arteriala care pot aparea odata cu aceasta boala,

-doza zilnica de glucide nu trebuie sa depaseasca 150 gr/zi,

-se vor evita fructele uscate care au o concentratie mare de zahar (fructoza),

-se va limita consumul de grasimi pana la 30%/zi, din care cantitatea cea mai mare trebuie acoperita de grasimi nesaturate,

-se vor limita alimentele bogate in proteine cu pana la 0,8 gr/kgcorp, adica o persoana care are 70 de kg poate consuma pana la 56 de gr de proteine zilnic,

-se consuma cereale integrale intre 30 si 40 %/zi. Acestea elibereaza zaharul treptat, fara sa dea peste cap metabolismul glucidelor.

-trebuie sa se imparta in mod egal, caloriile de-a lungul zilei,

-se consuma legume verzi care scad nivelul glicemiei din sange (spanac, broccoli),

-consumati alaturi de mancarea propriu-zisa salate in care sa adaugati otet de mere sau zeama lamaie. Otetul sau zeama de lamaie scade cu aproape 35 % indicele glicemic total al mesei,

-impartiti mesele principale in mese mai mici cantitativ dar mai dese,

-este obligatoriu luarea micului dejun pentru hranirea creierului, dupa noaptea care a privat organismul de glucoza,

-se va elimina din alimentatie produsele care contin cafeina, nitrati si nitriti care au ca efect cresterea indicelui glicemic,

-la masa se va manca incet, fara graba,

-vitamine care ajuta in caz de diabet: 

-complexul de B-uri, 

-vitamina C, 

-vitamina E (pentru diabeticii care au dezvoltat si probleme cardiace), 

-biotina (care ajuta la asimilarea eficienta a zaharului), 

-Calciu, 

-Crom (care are un rol important in toleranta glucozei si in reglarea indicelui glicemic), 

-Magneziu (care ajuta la producerea de insulina si la eliminarea zaharului din sange), 

-Zinc (care ajuta la stabilizarea nivelului de glucoza din sange si de insulina), 

-Nichel si Siliciu (care regleaza activitatea glanei hipofize),

-se administreaza acid alfa-lipoic care ajuta la reglarea nivelului de glucoza,

-se incearca mentinerea sanatatii pancreasului prin consumul de legume bogate in Potasiu.

  Dintre alimentele care regleaza nivelul de glucoza din sange trebuie amintite cerealele integrale si legumele verzi, crude precum dovlecelul.

  Alimente acceptate in regimul alimentar al diabeticilor

-carne slaba (pui, curcan), care are o cantitate redusa de glucide dar, in schimb, grasimea din aceasta poate crea rezistenta la insulina,

-peste,

-oua, 2-3/saptamana,

-branzeturi degresate,

-produse lactate degresate, unt cu un continut redus de grasime, nu mai mult de 2 ori/saptamana,

-laptele, iaurtul, branza de vaci, casul dulce contin aproximativ 4% glucide,

-legume crude (varza, rosii, ceapa, castraveti, salata verde, broccoli, avocado, fasole pastai, mazare, morcovi, linte,ciuperci, ardei grasi), care se digera mai greu, ridicand nivelul glicemiei lent, avand un indice glicemic aproape de 0,. 

-paste fainoase din faina integrala care au un indice glicemic relativ scazut, ajutand la reglarea glicemiei,

  Alimente restrictionate care se pot consuma mai rar si care au un indice glicemic mediu:

-produse lactate semi-degresate sau grase precum: telemea, cascaval, branza topita, smantana, unt

-oua,

-fructe dulci, cu un indice glicemic mediu: banane, ananas, stafide,

-inghetata,

-legume: sfecla conservata, orez instant, cartofi fierti in coaja sau copti,

-alte alimente care pot fi consumate dar cu restrictie sunt: paine neagra sau integrala, miere.

  Alimente interzise 

-dulciuri concentrate (bomboane, jeleuri),

-bauturi alcoolice,

-mancaruri grase, prajeli, 

-ketchup. 
  

Comentarii