miercuri, 29 mai 2013

Glicemia si procesul de reglare al acesteia

  Termenul de glicemie inseamna, printr-o traducere simpla din greaca,  "sange dulce", nivelul de zahar din sange.


  Valorile normale se incadreaza intre 0,6-1,20 g la mie.

  Valori mai mici sau mai ridicate ale glicemiei pot determina anumite afectiuni metabolice si ale sistemului nervos.

  Hiperglicemia apare in urmatoarele afectiuni:

-diabetul pancreasului,

-diabetul suprarenarelor,

-diabetul tiroidian,

-diabetul hipofizar,

-infectii,

-intoxicatii cu cofeina,

-tumori,

-accidente vasculare cerebrale.

  Hipoglicemia apare in caz de :

-hipotiroidism,

-afectiuni grave ale ficatului,

-afectiuni ale glandelor suprarenale.

  Aceste valori anormale apar din cauza unor dezechilibre hormonale din cauza carora pancreasul scade nivelul glicemiei cu ajutorul insulinei, in timp ce suprarenalele si tiroida au efectul invers de a mari cantitatea de glucoza din organism.

 Principalii hormoni care actioneaza asupra nivelului glicemiei sunt insulina si glucagonul produsi de pancreas dar si cortizolul, hormonii de crestere, epinefrina.

  Pentru a controla nivelul glicemiei, organismul creste sau scade cantitatile din acesti hormoni.

  In timpul mesei, cantitatea de zahar din sange creste putin astfel, pancreasul elibereaza insulina care are rolul de a stimula celulele sa absoarba glucoza.

  Daca nivelul de zahar este scazut, pancreasul scade cantitatea de insulina secretata si creste nivelul de glucagon, care are rolul de a determina ficatul sa transforme glicogenul din depozitele lui in glucoza si sa o elibereze in sange.

  Principalele afectiuni care implica nivelul glicemiei se refera la hipoglicemie si hiperglicemie, diabet, despre care voi vorbi in postarile viitoare.