Folosirea produselor lactate in cosmetica

   

  Prin continutul lor, laptele si celelalte produse lactate sunt des folosite in cosmetica. Laptele si derivatele sale sunt benefice tenurilor uscate sau grase, cu porii deschisi, avand proprietati emoliente si decongestionante. 









  Laptele este folosit in aromaterapie pentru dispersia uleiurilor esentiale in baile aromatizante. Se adauga 3-4 picaturi de ulei esential la o lingura de apa, care. mai apoi se adauga in apa din cada.



  Laptele contine: 



-lactoza, care ofera fermitate pielii si muschilor fetei, 



-saruri minerale, 



-albumine, proteine care ajuta la refacerea celulelor ,



-grasimi,




-acizi grasi precum acidul caprilic, acidul stearic sau acidul oleic,



-colesterol,



-lecitina,



-carotinoide,



-vitaminele A si D (care ajuta in cazul tenurilor deshidratate),C (are efect antiseboreic si da stralucire tenului), E, B1 (care previne acneea), B2, B6 (care ajuta in eliminarea si prevenirea punctelor negre), K (care ajuta la tratarea cuperozei, intarind vasele capilare).



-uree, 



-aminoacizi,



-fermenti lactici care curata tenul de celulele moarte si care acidifiaza tenul impiedicand proliferarea microbilor.



  Iaurtul contine: apa, grasimi, proteine, lactoza si acid lactic. Este foarte des folosit in aromaterapie la masti. Se adauga la iaurt cateva picaturi de ulei esential:



-bergamote, lavanda, eucalipt, usturoi cu efecte antibiotice, 



-musetel pentru calmarea pielii iritate,



-ten crapat galbenele,



-ten uscat musetel, lavanda,



-ten gras bergamote, iasomie, 



-mai ales in cazul tenului imbatranit se amesteca iaurt cu ulei esential de musetel, iasomie, neroli, paciuli, santal.




  Se poate folosi si in cure interne cu uleiuri care pot fi folosite in cure interne, iaurtul ajutand la intensificarea efectelor uleiurilor esentiale utilizate.




  Tratarea tenului deshidratat cu produse lactate




-se sterge fata curata de 2 ori pe zi cu lapte, de preferat crud,



-caimacul se foloseste in cazul tenurilor uscate, care se descuameaza. Acesta contine grasimi si apa asemanandu-se cu o crema. Se foloseste simplu, intinzandu-se pe fata sau combinat cu fructe pasate,



-urda, care contine cazeina si este bogata in acid lactic, este recomandata tenurilor uscate. Se amesteca urda cu o fiola de laptisor de matca si ceai concentrat de musetel. Aceasta este produsa din zerul ramas din fabricarea branzei.



-untul poate inlocui crema in caz de urgenta si in lipsa acesteia. 



-in cazul unui ten uscat si ridat se poate folosi 3 lg de branza de vaca, 2 lg de apa si o lg de miere. Se face o pasta care se aplica si se mentine timp de 30 de minute dupa care se curata cu apa calda.



  Tratarea tenurilor sensibile si iritate 




-se spala fata cu lapte fiert si racit si se clateste cu apa calda in care se adauga un varf de cutit de bicarbonat. 



-se face o baie cu aburi din lapte, o data pe saptamana.



  In cazul tenurilor acneice, produsele lactate pot fi de ajutor:



-se sterge fata cu iaurt si se lasa peste noapte. Iaurtul mareste aciditatea pielii, impiedicand proliferarea microbilor si, in acelasi timp, curatand tenul de celulele moarte. In loc de iaurt se poate folosi si lapte acru sau zer, cu aceleasi efecte.



-laptele se poate folosi si in tratarea tenului seboreic, cu porii deschisi. Se adauga la lapte putina zeama de lamaie, se lasa pana a doua zi dupa care se clateste cu apa calda.



  Folosirea produselor lactate vor conferi tenului hidratare si luminozitate prin indepartarea celulelor moarte, prin hidratare si emoliere si prin impiedicare microbilor sa se inmuteasca.















  
  

Comentarii