Cantitatea de vitamina C din legume si fructe depinde foarte mult de anumiti factori de care trebuie sa tinem seama atunci cand le cumparam. Majoritatea surselor de vitamina C sunt cunoscute dar consumarea acestora nu va aduc, de fiecare data, cantitatea maxima de vitamina C din ele.
Principalele surse de vitamina C
-portocalele, care contin aproximativ 45 mg la o suta de grame de fruct,
-lamaile si macesele, care contin aproape 500 de mg la suta de grame de fruct,
-kiwi,
-coacazele negre, care contin 260 de grame la suta de grame de fruct,
-capsuni, banane, caise, cirese, dude, mere, mure, pepeni, piersici, prune,
-visinele acopera 20 % din necesarul zilnic de vitamina C,
-agrisele, mandarinele, zmeura, afinele acopera intre 40 si 60 % din doza zilnica necesara,
-capsunile si fragii acopera intre 60 si 80% din cantitatea normala de vitamina C necesara unei persoane zilnic,
-patrunjelul contine o cantitate dubla de vitamina C fata de lamaie, varza, rosiile, ardeii grasi rosii, ceapa, morcovul,
-se regaseste si in miere intr-o proportie de 50 de gr la un kilogram de miere,
-polenul contine intre 7-12 gr la 100 de grame de polen,
-dupa unii autori laptisorul de matca nu contine vitamina C, in timp de alti autori il prezinta ca avand o cantitate destul de importanta din aceasta vitamina,
-algele marine contin, pe langa vitamina C si alte vitamine si minerale precum:calciu, fier, magneziu, vitaminele din complexul de B-uri, vitamina A, iod,
Cum sa profitam la maxim de vitamina C din fructe si legume
-daca legumele sau fructele sunt vestede, vitamina C este intr-o cantitate foarte redusa spre 0,
-vitamina C se oxideaza in contactul cu aerul, astfel, legumele si fructele proaspat taiate sau facute suc trebuiesc consumate imediat,
-aciditatea din salate, respectiv otetul, taie din puterea vitaminei,
-cartofii, pentru a-si pastra cantitatea de vitamina C, trebuiesc fierti in coaja,
-produsele lactate au un continut mediu de vitamina C,
-in organism se gasesc depozite de vitamina C in ficat, in glandele suprarenale si in hipofiza,
-o activitate marita a tiroidei (mai ales primavara) duce la o cerere suplimentara de vitamina C,
-merele culese din partea insorita a copacului contin o cantitate mai mare, aproape dubla, de vitamina C decat merele culese din partea mai putin insorita a copacului,
-cantitatea de vitamina C scade proportional cu momentul recoltarii. Cu cat stau mai mult dupa recoltare cu atat scade mai mult cantitatea de vitamina c,
-fructele mai acide, congelate precum fructele de padure, pastreaza intacta cantitatea de vitamina C un timp mai indelungat,
-vitamina C NU previne infectarea cu virusul gripei,
-din momentul ingerarii, aceasta vitamina se elimina in aproape 3 ore,
-fumatul a 20 de tigari pe zi scade cantitatea de vitamina C din organism cu 25%,
-nu se consuma vitamina C inainte de anumite analize medicale (creatina, glucoza din sange si urina,
-poate ataca smaltul dintilor daca se consuma o cantitate prea mare de guma de mestecat ce contine vitamina C.