Varza si detoxifierea organismului

        Varza, prin proprietatile sale, poate fi folosita la detoxifierea organismului. Aceasta este un diuretic puternic dar, in acelasi timp, ajuta si la reglarea tranzitului intestinal si astfel elimina toxinele acumulate in organism.


   Varza cruda contine: vitaminele A, C, D, complexul de B-uri, dar si minerale precum sodiu, potasiu, fier, iod, cupru, siliciu, sulf, in timp ce varza murata, pe langa aceste vitamine si minerale mai contine fermenti lactici care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale si nu numai.

   Fermentii lactici care se regasesc in varza murata se obtin din fermentatia zaharurilor, amidonului sau zerului si se mai gasesc in laptele acru, iaurturi si muraturi, in general, si se formeaza prin descompunerea glicogenului, intr-un mediu anaerob. Acestia ajuta digestia si inlatura grasimile daunatoare din corp.

                Proprietatile verzei crude

-este remineralizanta si vitaminizanta,

-este antianemica,

-antiscorbutica,

-dezinfectant intern si extern,

-are proprietati antidiabetice,

-imbunatateste evacuarea resturilor de mancare din sistemul digestiv (se mananca seara la cina o salata de varza cruda, in fiecare seara pentru mai mult timp),

-se foloseste in caz de acnee, furuncule, ulcer varicos, rani (se sterg zonele respective cu suc proaspat de varza sau se pun cataplasme),

-ajuta in caz de dureri reumatice (se pun cataplasme calde facute din frunze de varza tinute in apa fierbinte),

-amelioreaza simptomele ulcerului gastric si duodenal,

-favorizeaza functionarea normala a rinichilor, fiind un puternic diuretic (se consuma mai multe seri la rand salata de varza proaspata),

-are aproape aceleasi proprietati ca si argila deci, in caz de reactii la tratamentele cu argila, varza poate fi un inlocuitor.

   Proprietatile verzei crude se pierd in momentul fierberii acesteia, asadar se va consuma cruda, in salate sau sub forma de suc.

   Varza proaspata, pentru a beneficia de toate calitatile sale, trebuie sa aiba frunzele cat mai verzi.

   Aceasta are doua mari indicatii importante. In primul rand, are puterea de a curata organismul de toxine atat din interior, prin consumarea ei, cat si din exterior, prin cataplasme. Dupa ce a facut acest lucru, varza reda organismului, prin aceleasi mijloace, vitamine si minerale care sa il insanatoseasca.

          Calitatile verzei murate

   Asa cum am aratat mai devreme, varza murata contine fermenti lactici care ajuta la mentinerea sanatatii florei intestinale. 

   In acelasi timp, atat varza murata cat si zeama acesteia este folosita de mult timp si cu succes in combaterea parazitilor intestinali. Se consuma in fiecare dimineata zeama de varza murata, pe stomacul gol.
   Varza murata ajuta la digerarea grasimilor din organism, dar si dezinfecteaza intestinele.

   Pentru a-si pastra calitatile, varza murata nu trebuie spalata inainte de consumare.

           Cum se pregateste o cataplasma cu frunze de varza

   In primul rand se alege o varza cat mai verde si cu frunzele cat mai sanatoase. Apoi, se aleg cateva frunze, se indeparteaza nervurile si se inmoaie cateva minute in apa fierbinte. Se ruleaza cu un sucitor pana se inmoaie si iese la suprafata sucul. Se aseaza mai multe frunze una peste alta si se aplica pe zona afectata, sustinandu-se cu leucoplast, plasturi si un brau medicinal, daca este posibil. Se tine peste noapte si, daca este posibil se schimba de cateva ori.

  

Comentarii