Alimente care refac flora intestinala

      Flora intestinala are o importanta deosebita in lupta organismului factorii externi si interni care pot influenta negativ sanatatea noastra.

    Exista alimente care ajuta flora intestinala sa ramana sanatoasa si sa functioneze in parametri normali.

               Varza acra sau murata


   Varza murata contine pe langa multe vitamine si minerale si acizi lactici care mentin sanatatea florei intestinale (vezi postarea despre varza)

   Pe langa mentinerea sanatatii florei intestinale, varza acra ajuta in dizolvarea grasimilor, in timpul digestiei, dezinfecteaza intestinele si ne ajuta sa scapam de viermii intestinali.

   Acidul lactic, conform dinctionaruluil enciclopedic roman, este un acid organic care se obtine prin fermentatie lactica a zaharurilor din melasa, amidon, zer, varza acra sau alte muraturi.

                 Iaurtul


   Iaurtul contine, pe langa acesti acizi lactici prezenti si in varza murata, apa, grasimi, proteine, lactoza (zaharul care se regaseste in lapte), acid lactic.

   Proprietatile iaurturilor ajuta flora intestinala si sistemul digestiv, in general
-sa ramana sanatoase,

-regleaza tranzitul intestinal,

-ajuta la metabolizarea calciului,

-sustine sistemul imunitar,

-mentine sanatatea florei intestinale in peroiada curelor cu antibiotice de sinteza.

   Pentru a putea beneficia de proprietatile substantelor nutritive continute de acesta este nevoie ca el sa nu fi fost trecut printr-un proces de incalzire.

                  Zerul


   Zerul este o substanta care rezulta din procesul de productie a branzeturilor. Prin metabolizarea acestuia apar acizii lactici cara acidifiaza intestinul subtire, mentinand un mediu propice florei de fermentatie.

   Ca si iaurtul, zerul contine lactoza benefica sistemului digestiv. Spre deosebire de lapte care contine o cantitate redusa de lactoza, zerul il are in compozitia sa intr-o concentratie de peste 70%.

   Lactoza, pe langa indicatia deja prezentata mai este folosita si in caz de balonari, gaze, malabsorbtie intestinala.

   Aceasta se gaseste in magazinele naturiste si farmacii sub forma de praf care se dilueaza in apa sau iaurturi fara zahar.

               Legume si fructe


    Fructele si legumele care ajuta flora intestinala sunt cele care contin pectina (un polizaharid care este folosita in industria alimentara la geluri, marmelade, jeleuri), inulina (din cicoare), celuloza 

    Vitamine care ajuta in aceasta problema de sanatate sunt: vitamina A, vitamina F (care regleaza permeabilitatea membranelor), vitamina E.







Comentarii