Alergia-cauze, simptome, tratamente

     Alergia apare din ce in ce mai des, in conditiile in care alimentatia contine multe chimicale iar aerul este incarcat cu diferite substante toxice. Afland care sunt cauzele putem preveni si chiar trata aceasta afectiune si simptomele ei.


     Alergia este o manifestare provocata de sensibilizarea organismului nostru la contactul digestiv sau respirator cu unele substante iritante.


     Bolile alergice sunt: astmul bronsic, urticaria si eczemele.

     Astmul bronsic apare la nivelul sistemului respirator si este o boala alergica care se caracterizeaza prin probleme de evacuare a aerului din plamani si senzatia de sufocare. In timpul crizelor de astm apare spasmul muschilor  bronheolelor care opreste fluxul aerului. Acestea apar brusc, mai ales noaptea sau la contactul direct cu substanta iritanta.

     Simptomele astmului sunt:

-senzatie de sufocare,

-mancarimi pe corp si la nivelul nasului (in acest caz se poate pune problema si a unor viermi intestinali care produc toxine care creeaza o reactie alergica, avand acest simptom),

-transpiratii reci,

-respiratie grea,

-tuse cu expectoratie.


     Cauzele aparitiei astmului pot fi o iritatie locala a aparatului respirator, o stare alergica sau o infectie.

      Urticaria este o manifestare a alergiei cutanate caracterizata prin:

-placi rosii, usor reliefate, de dimensiuni variabile care apar si dispar din diferite locuri intr-un interval de cateva ore,

-mancarimi puternice,

    Aceste pete pot aparea si pe mucoase, purtand denumirea de edem Quincke. Daca apar pe laringe poate aparea sufocatia sau asfixia.

     Eczema apare la persoane care intra in contact cu substante iritante si care, in timp duc la o sensibilizare la aceste produse. Aceasta mai poate aparea si de la consumarea unor alimente cu un factor alergenic crescut cum ar fi albusul de ou, carne tocata, conserve din carne sau peste, produse lactate (sensibilitate la lactoza), sensibilitate la gluten, sensibilitate la frig sau caldura, vopsea de par, vopsea de haine sau chiar unele tesaturi, produse chimice de curatenie, polen, praf, acarieni.

      Aceasta apare la inceput, ca o placa rosie care, dupa aceea, creeaza vezicule pline de un lichid clar. Datorita mancarimii aparute la nivelul acestor vezicule acestea sunt rupte si zemuiesc si se acopera in timp cu scuame care in 5,6 zile incep sa se vindece. In unele cazuri aceasta eczema recidiveaza sau datorita scarpinarii se poate extinde.

      La sugari sau copii mici aceasta poate fi declansata de produse lactate, praf, acarieni, detergenti, balsamuri de rufe.

      Tratarea bolilor alergice

-se va incerca calmarea simptomelor. In caz de criza de astm se va incerca calmarea bolnavului, asezarea lui in pat, sprijinit de perne. Daca acesta a mai avut astfel de crize i se va administra medicamentatia prescrisa de medic daca nu se va apela de urgenta la unul. In general, medicamentatia astmaticului presupune medicamente calmante, antialergice si de calmare a sistemului nervos.

-se va incerca evitarea contactului cu substantele iritante sau se va incerca o desensibilizare a persoanei, sub controlul medicului specialist.

-se va evita stresul care poate declansa si el reactii alergice si scadea activitatea sistemului imunitar.

-se va incerca intarirea sanatatii ficatului, splinei si a rinichilor.

-benefice sunt ceaiurile de musetel, trei frati patati, coada soricelului,  urzica, papadie, cicoare, busuioc, rozmarin, cimbru, anason si galbenele.

-urmatoarele vitamine si minerale ajuta in caz de alergie: vitamina B2 in doze crescute, vitamina B5 care se administreaza dimineata si seara, vitamina B6 care diminueaza frecventa si intensitatea astmului, vitamina C, vitamina E, magneziul.

-se vor lua vitamine cu efecte antioxidante ca vitamina A-beta caroten din legume, zinc si seleniu.

-la nivelul pielii, a eczemelor si urticariei benefice sunt cremele, unguentele sau pudra care contin galbenele. Fetita mea a avut o astfel de problema cand era mica si i-a trecut cu acest tratament pe baza de galbenele.

-in caz de urticarie se va folosi crema sau unguentul, iar in caz de eczema se va folosi o pudra pe baza de galbenele.

-se va sterge zona cu apa calda sau ceai de musetel sau galbenele, dupa care se va da cu una din variantele prezentate anterior. 

-nu se spala zona cu sapun.

-atentie, exista unele plante medicinale care au efect alergenic atat sub forma de ceai, cat si sub forma de unguente, creme sau uleiuri esentiale: lamaia, mustarul negru, menta, feniculul, scortisoara.