Tenul gras si acneea-tratamente acasa

           

 

    Cum recunoastem un ten gras ? Nu avem nevoie decat de o bucata de servetel de hartie. Stergem fata si daca a ramas pe hartie o urma mare de grasime atunci este vorba de un ten gras. 






  Exista vesti bune si vesti rele cu privire la acest tip de ten. Cu ce vreti sa incepem? Haideti sa pornim cu dreptul si sa spunem partea buna a acestui tip de ten: se rideaza destul de greu. Vestea proasta este ca daca nu suntem atenti la mentinerea lui in parametri optimi, pe langa faptul ca se poate transforma intr-un ten uscat, sensibil si usor iritabil, se poate sa apara si temuta acnee.



      Acneea este prezenta mai ales la nivelul fruntii, nasului si barbiei, dar, in cazuri mai grave, se poate extinde si pe spate si pe piept.
     Modalitatea prin care apare acneea este, din pacate, destul de simpla: glandele sebacee secreta sebuum care, fie printr-o curatare insuficienta ramane prea mult la nivelul fetii, fie printr-o curatare prea brutala se suprasolicita glandele sebacee si se secreta prea mult sebuum. Sebuumul in exces, care intra in contact cu aerul, oxideaza si apar punctele negre cu un miros specific de acru-ranced ce poate fi perceput destul de usor de o persoana aflata in imediata apropiere a noastra.

      Asadar am prezentat cea mai des intalnita cauza a aparitiei acneei


Alte cauze ale aparitiei acneei

-- igiena insuficienta sau una prea riguroasa,

-- dereglari hormonale, acea furtuna hormonala cu care se confrunta adolescentii,

-- dereglari hormonale declansate de boli ale aparatului genital la femei,

-- alimentatie bogata in grasimi nesanatoase, alimente prefabricate, condimente, mezeluri, 

-- dezechilibru al glandelor cu secretie interna,

-- tulburari gastro-intestinale si hepatice,

-- functionare defectuoasa a suprarenalelor,

-- dereglare tiroida, hipotiroidismul poate cauza aparitia acneei, dar si caderea 
parului despre care am vorbit intr-o alta postare,

--tulburari aparute din cauza transformarilor aparute dupa nastere. 



  Tratamentul naturist al acneei

      Tratarea  acneei se bazeaza pe solutii externe, de curatare, dezinfectare si protectie a tenului gras, dar si pe remedii interne, de prevenire si tratare a ei.

      Tratamentele externe presupun curatarea adecvata a tenului:

  * unele legume si fructe se pot taia felii si sterge fata cu ele. Dintre acestea amintim:


-rosiile, care sunt acide si contin minerale benefice tenului acneic, cu pori dilatati, avand efect astringent, castravetii sunt de folos tenului, curatandu-l si hidratandu-l;

-dintre fructe amintim: strugurii, capsunile si fragii, care au calitati astringente si tonice, gutuia, lamaia (care inchide porii dilatati, si atenueaza petele ramase de pe urma cosurilor. Este si antiseptica si lumineaza tenul), iar portocala are aceleasi calitati ca si lamaia dar este mai putin acida si se foloseste, in special, in cazul tenurilor sensibile, care se irita usor;

-laptele si iaurtul ajuta la mentinerea sanatatii pielii, echilibrand ph-ul ei. Se pot folosi simple, stergandu-se fata cu un tampon demachiant imbibat cu unul din ele sau alaturi de zeama de lamaie sau in compozitia unor masti de fata.;

 -ceaiurile se pot folosi sub forma de comprese calde cu care se strege fata: papadie, salvie, coada soricelului, fenicul, musetel (dezinfectant), tei, sunatoare, menta, marar (pentru pori dilatati), echinaceea.;

-uleiurile esentiale trebuiesc diluate cu un ulei de baza precum cel de masline sau de floarea soarelui: bergamote (antiseptic, potrivit tenurilor grase), lavanda (antiseptic si antiinflamator), santal (cu proprietati antiseptice si dezinfectante), rozmarin. Cu ele se sterge zona afectata si se lasa sa intre in piele.