Sfaturi pentru un ten fara acnee

             

   Tenul, in general, si cel acneic in mod special, are nevoie de o atentie deosebita. In postarile anterioare am prezentat unele remedii si alimente care ne ajuta sa scapam sau sa prevenim acneea si restul problemelor aparute din cauza ei: pete, cicatrici.

      
    Cateva sfaturi nu sunt de prisos in ceea ce priveste intretinerea tenului gras si a celui acneic. In ceea ce priveste tenul care prezinta acnee trebuie sa amintim importanta alimentatiei.


     Sunt alimente care favorizeaza aparitia acesteia, dar si alimente care o reduc. 

  Dintre alimentele care favorizeaza aparitia acesteia amintim: mancare semi-preparata, conserve, grasimi polisaturate, mezeluri, branzeturi fermentate, mancaruri fast-food, sosuri, bauturi alcoolice, muraturi, mancaruri grele deobicei acelea care afecteaza ficatul. 

   Alimente permise si care ajuta in eliminarea acneei: legume si fructe proaspete, in special: struguri, rodii, piersici, pepene, morcovi, varza, spanac, in general legume cu frunze verzi, cereale integrale, seminte, nuci, uleiuri presate la rece, peste gras, alge marine, laptisor de matca, produse lactate degresate sau semidegresate.





            Reguli care va ajuta in lupta impotriva acneei





- alimentati-va sanatos, cu alimente proaspete,



- mancati alimente care va ajuta tranzitul intestinal, legume si fructe care contin multe fibre, cereale integrale.



- daca aveti probleme cu constipatia incercati sa o tratati. Reziduurile din colon pur si simplu intoxica organismul.



- beti cat mai multe lichide pentru o hidratare cat mai buna. Tineti cont ca la o ceasca de cafea trebuie sa consumati trei pahare de lichide. Atentie si la alcool si unele medicamente care sunt diuretice. Nu de putine ori am avut surpriza ca luand un medicament pentru sustinerea ficatului, de exemplu, sa am o senzatie acuta de sete. Lichidele ajuta si la eliminarea toxinelor din organism.



- incercati sa pastrati sanatatea ficatului, splinei, aparatului digestiv, rinichilor care au ca functie principala curatarea sangelui si a organismului in totalitate de reziduurile nocive intrate in corp.



- consumati legume si fructe cu un continut mare de antioxidanti, in general, fructe de padure si mai ales macese si merisoare, dar si citrice.



- folositi uleiuri presate la rece prin procedee mecanice care, pe langa grasimile bune ofera si un ajutor real in contracararea celor daunatoare ( de masline, seminte de dovleac, in, etc.),



- beti dimineata, pe stomacul gol, o cana de apa calduta cu putina zeama de lamaie, cat de acra puteti. Este un tonic excelent al ficatului si ajuta la evacuarea reziduurilor.



- daca este o acnee accentuata mergeti la un medic dermatolog, dar si la un endocrinolog. S-ar putea ca aceasta sa fie doar un simptom al unei dereglari hormonale.



-atentie la mediul ambiant: casa, locul de munca, scoala. Se poate ca mediul ambiant sa fie viciat: fara aer, fara soare, temperatura crescuta, umezeala, mucegai, fum de tigara, dezordine, chiar mizerie. Nu uitati mainile curate tin boala departe.



- se stie ca expunerea excesiva la soare dauneaza, in general, pielii, deshidratand-o si vestejind-o, dar o expunere corecta, nu pentru foarte mult timp, poate ajuta tenul acneic uscand cosurile si estompand petele ramase in urma lor.



- ingrijirea necorespunzatoare poate afecta tenul gras cu tendinte acneice. 



    Prea mult sapun nu face altceva decat sa irite glandele sebacee si sa le faca sa secrete mai mult sebuum. Trebuie alese produse cosmetice potrivite tipului de ten si varstei si nu trebuie abuzat de ele. Mai important, observati cum se comporta tenul vostru la ele. De exemplu, la mine, daca insist sa ma spal de 2 ori pe zi cu sapun, voi fi sigura ca a doua zi voi avea pielea fetii iritata si chiar cu cate un cos nou. Prefer sa-mi spal fata cu sapun o data pe zi, urmand ca a doua oara doar sa-mi clatesc fata cu apa calda sau sa trec un pliculet de ceai de musetel sau galbenele peste fata, lasand ca lichidul sa se usuce pe fata.



- folositi cat mai putine lotiuni degresante, nu fac decat sa irite fata. Indepartand prea mult din pelicula de grasime care protejeaza fata, lasam loc prielnic bacteriilor sa se dezvolte.



- atentie si la produsele pe baza de glicerina care, desi se cunoaste ca este un emolient foarte bun al pielii, daca este in concentratie prea mare poate avea efectul invers, de uscare a ei.



- folositi creme specifice tipului de ten dar si varstei. Daca la 30 de ani folositi creme pentru varsta de 40 ce veti mai folosi mai tarziu? Va va trebui o crema mai puternica.



- schimbati mai des produsele cosmetice. Corpul nostru tinde sa se obisnuiasca cu ingredientele respective si acestea sa nu mai aiba efectul dorit.



- in ceea ce priveste protectia contra razelor ultraviolete, parerile sunt impartite. Relativ recent am citit un articol despre cum cremele cu protectie solara impiedica efectul  vitaminei D care se stie ca este sintetizata in prezenta soarelui. Se stie faptul ca aceasta vitamina ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Chiar am o postare cu aceasta tema. Sper sa gasiti informatii interesante. Cred ca cel mai bine este sa ne protejam indirect de razele soarelui, adica sa nu stam afara cand sunt puternice, sa folosim palarii cu boruri mari (viva Mexico cu palariile lor celebre! ).



- atentie la ingredientele cremelor pe care le folositi, pana la urma pielea absoarbe tot ce punem pe ea. Incercati sa folositi creme cu cat mai putine ingrediente chimice posibile. Toate aceste chimicale ajung, intr-un final, in sange. Eu am descoperit cremele naturale pe baza de galbenele. Alese cu atentie sunt fenomenale. Imi pare rau ca nu pot da detalii dar sunt cateva firme care produc astfel de produse pe baza de galbenele...



- alegeti cu atentie fardul de fata. Alegeti mai degraba o pudra pulbere decat una compacta. Cea pulbere absoarbe surplusul de grasime in timp ce cea compacta poate infunda porii si, iata cum apar noi cosuri!



- apa de spalat trebuie sa fie calduta. Apa rece are ca efect o vasoconstrictie care dauneaza hranirii tenului, in timp ce apa prea calda moleseste pielea si dilata porii, iar pielea devine flasca, adica in timp se lasa. Un efect deosebit il are clatirea fetii alternativ cu apa calda si apoi rece. Acest procedeu numit si dus scotian se aplica si asupra intregului corp avand ca efect intarirea rezistentei corpului.



- laptele, iaurtul, mierea sunt alte ingrediente de folosit in cazuri de ten cu probleme.



- cosul trebuie dezinfectat, fara a fi spart, cu tinctura de propolis. Se tamponeaza doar locul afectat, nu toata fata.



      Asa cum unghiile arata starea de sanatate a ficatului, tot asa si tenul este oglinda sanatatii corpului in intregime. Ingrijitiva din interior pentru a avea exteriorul pe care vi-l doriti!