Cauzele dezechilibrului florei intestinale

     Flora intestinala are un raport care confera organismului sanatate: 85% flora microbiana de fermentatie si 15% flora de putrefactie. Cand acest raport se modifica apare dezechilibrul florei intestinale cu repercursiuni importante asupra sanatatii noastre, a sistemului imunitar in special.

   Germenii si bacteriile prolifereaza in situatia in care alimentatia noastra asigura alimente superioare care le ajuta: fructe, legume, cereale integrale, produse lactate (in special iaurturile care contin culturi lactice), alimente proteice precum oua, carne.

 In situatia in care alimentatia noastra nu contine astfel de alimente cu valoare nutritionala ridicata, flora intestinala de putrefactie acapareaza flora de fermentatie cu efecte destul de grave si pe termen lung.

  In acest mod se modifica si aciditatea intestinului, acesta devenind alcalin.

  Prin cresterea accentuata a bacteriilor si germenilor de putrefactie creste si cantitatea de toxine pe care acestea le elibereaza in momentul in care isi savarsesc menirea lor in economia digestiei.

  Cel mai expus la efectele acestor toxine este ficatul care are ca rol principal tocmai neutralizarea acestora. Acest lucru duce la o uzare timpurie si grava a sanatatii lui.

  Antibioticele, care sunt folosite tocmai pentru a elimina bacterii si virusi nedoriti, nu fac altceva decat sa ataca chiar flora microbiana care trebuie aparata, flora de fermentatie.

  Carenta de anumite vitamine pot dezechilibra balanta destul de fragila. Dintre acestea amintim:
-complexul de vitamine B, 

-vitamina A care, ajuta flora intestinala sa reziste la atacul virusilor si bacteriilor, 

-vitamina F care, este un grup de acizi nesaturati cu rol in reglarea permeabilitatii membranelor si in sinteza lecitinei si mielinei, 

-Vitamina E care, si ea are un rol important in protejarea membranelor celulare si ajuta la cicatrizarea ulcerelor.

  Alti factori care pot dezechilibra flora intestinala sunt: stresul, poluarea, medicamentele, fumatul, ingerarea de substante toxice. 







Comentarii