Alimentatia gravidei-surse de vitamine si minerale

     
 Sarcina este o perioada importanta in viata unei femei dar si a copilului de abia conceput. Daca iti doresti un copil sanatos si destept acum este momentul sa iei primele masuri.






       Desi se discuta mai mult despre alimentatia din timpul sarcinii, trebuie stiut ca este la fel de important ca aportul suplimentar de vitamine si minerale sa inceapa chiar inainte de conceptie, primele luni de sarcina fiind cruciale in sanatatea copilului inca nenascut.

       Alimentatia unei mamici in devenire trebuie sa aiba in vedere ca necesitatile de vitamine, minerale si proteine cresc destul de mult, in unele cazuri chiar se dubleaza, in timp ce glucidele si lipidele raman aproape la acelasi nivel, avandu-se in vedere obtinerea acestora din surse cat mai sanatoase.

       Sunt cateva vitamine si minerale care trebuiesc suplimentate inca inainte de conceptie deoarece exista o lipsa a lor in organismul mamicii, dar si pentru ca in timpul sarcinii este nevoie de o cantitate suplimentara. Dintre acestea, de o importanta deosebita este aportul de acid folic.

        Acidul folic sau vitamina  B9 se gaseste in special in frunzele de spanac, dar si in caise, banane, rosii, oua, branzeturi fermentate, legume verzi. Are rol important in formarea ADN-ului, a globulelor rosii (previne anemia), protejeaza embrionul de anomalii ale creierului si coloanei, iar dupa nastere mareste cantitatea de lapte a mamei. O alta sursa importanta de acid folic este polenul, in timp ce mierea si laptisorul de matca, desi bogate in alte elemente esentiale in buna dezvoltare a fatului nu contin acid folic. In general complexul de B-uri este benefica nu numai in sarcina.

       Fierul este un mineral de o importanta deosebita si care, la multe femei, lipseste datorita pierderilor de sange lunare daca nu se face suplimentarea lui prin alimentatie sau suplimente medicamentoase. Important este ca aportul alimentar sa fie facut cu alimente de origine animala (ficat, peste, curcan, ou) care sunt mai usor asimilabile decat cele vegetale. El creste cantitatea de hemoglobina din sange ajutand astfel la oxigenarea lui.

       Calciul necesar dezvoltarii sistemului osos al fatului poate fi suplimentat printr-o dieta bogata in produse lactate grase (cascaval, branza Camembert), spanac, varza, peste (somon,sardine) si se absoarbe mai bine alaturi de vitamina D si magneziu (cereale integrale, nuci, migdale, ciocolata, mere si banane).


      Un alt mineral care contribuie la fortificarea oaselor embrionului este Fosforul care se gaseste in peste, oua, lapte, orez si care se asimileaza mai usor in prezenta magneziului.

      Vitamina A este o vitamina cu doua taisuri. O carenta a acestei vitamine poate declansa varsaturile din primul trimestru al sarcinii dar, in acelasi timp, un surplus  poate produce malformatii a fatului.

      Vitamina E este foarte importanta in primele saptamani ale sarcinii deoarece poate preveni un eminent avort. Se gaseste in mazare, uleiuri vegetale, lapte.

      Iodul este important deoarece regleaza functia glandei tiroide care isi incepe activitatea din primele luni de la conceptie. Ca surse de alimentatie, in afara de sarea iodata mai sunt cunoscute si fructele de mare, pestii de apa sarata sau algele.

      Zincul ajuta la cresterea numarului de celule necesar in sarcina si se gaseste in proteine animale, peste, oua, produse lactate.

      Mierea  se consuma pentru un aport de vitamine si fier. Cu cat este mai inchisa culoarea mierii, cu atat aceasta contine mai mult fier.

      Polenul este bun prin suplimentul de proteine care ajuta ficatul sa treaca peste aceasta perioada in care este fortat si prin  surplusul de acid folic dar contine si o cantitate mare de alte vitamine precum: complexul de B-uri,vitamina A, E,P (stimulent cerebral, protector ale capilarelor), H (in drojdia de bere, sintetizata de flora intestinala, ajuta la sintetizarea hemoglobinei).

      Laptisorul de matca ajuta in cazul in care mama are anemie.

      Varsaturile si greata, care pot aparea in primul trimestru, pot fi combatute prin sucuri de lamaie, ceai de menta, melisa (nu mai mult de o cana pe zi), mese usoare, pe baza de legume si fructe si dese.

      Un aliment deosebit de important in timpul sarcinii este untura de peste sau omega 3. Un aport de untura de peste creste coeficientul de inteligenta a fatului, marind numarul de celule nervoase si calitatea influxurilor nervoase, aparandu-l pe copil de rahitism si, dupa nastere, de problemele cerebrale precum deficitul de atentie (ADHD), probleme de memorie si capacitate de invatare. 

      Constipatia trebuie tratata cu cereale integrale si alte alimente de balast. Un tratament eficace in constipatie este si sucul de lamaie baut pe stomacul gol si facut cu apa mai calduta.

      In caz de balonare se poate folosi sirop de afine (2, 3 lingurite) sau produse care sunt folosite in caz de colici la bebelusi. Sunt facute din plante si au efect chiar si la adulti.
      Petele de pe fata care apar in timpul sarcinii si imediat dupa nastere pot fi combatute cu suc de lamaie (diluat) si putina sare.

      Vergeturile pot fi prevenite prin masarea zonelor predispuse cu uleiuri naturale sau creme anti vergeturi pe baza de plante sau prin monitorizarea luarii in greutate a mamei. Nu tot ceea ce se mananca se duce la fat.

      Este indicat sa se renunte la fumat, alcool si cafea. Totusi, daca nu puteti renunta la cafea (in caz de tensiune mica sau constipatie) se va prefera o canita mica de cafea de buna calitate in locul cafelei instant sau 3 in 1 care, pe langa chimicalele continute, duce si la decalcifiere.


      Din a doua parte a sarcinii, nevoile de proteine cresc si se vor consuma carne slaba precum pui, peste, curcan, ficat de vita. Se vor evita alimentele cu un continut mare de grasimi. Se vor consuma uleiuri presate la rece, din masline, in precum si nuci, alune, migdale, fistic. 

      Binenteles, toate aceste vitamine si minerale pot fi procurate si sub forma de suplimente de multivitamine si minerale dar, mai sanatoase ca sursele naturale nu gasiti. Si nu stiti niciodata din ce surse provin, chimice sau naturale.
      
       

Comentarii