Dezintoxicarea sau curatarea ficatului-remedii


Dezintoxicarea sau curatarea ficatului-remedii

    Unghiile sunt oglinda starii de sanatate a ficatului... Organismul te avertizeaza de fiecare data cand apar dezechilibre in functionarea normala a sa. Tot ce trebuie sa facem este sa descoperim acele semne si sa incercam sa-l ajutam sa isi revina.



  Voi continua cu prezentarea tratamentelor in caz de probleme la ficat si implicit la vezica biliara.



  Catina, o planta vitaminizanta si cu efecte antioxidante puternice, este folosita in problemele ficatului zdrobindu-se 2 linguri de fructe in 500 ml de apa. Se tine 30 minute la infuzat si se bea pe parcursul unei zile sau sub forma de ceai mai concentrat.

    Papadia este recomandata in afectiunile ficatului, marind secretia de bila si modifica metabolismul. Este bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu si vitamine (A,B,C,D). Contine mai multa vitamina A decat morcovii. Se pot consuma frunzele in salata sau se face un suc din acestea. In caz de colica biliara se face un amestec de papadie, rostopasca, patlagina din care se prepara un ceai. Se beau 3,4 cani pe zi pentru decongestionarea ficatului, ameliorand si evacuarea bilei.

    Polenul se foloseste in tratarea ficatului bolnav alaturi de miere si laptisorul de matca. Acesta contine 25 % mai multe proteine decat cerealele integrale si decat carnea stiindu-se faptul ca ficatul se regenereaza mai repede printr-un regim alimentar bogat in proteine. Dupa o pastrare de 2,3 luni acesta isi pierde 20-30% din valoarea nutritiva, iar dupa 2 ani devine nefolositor. Asadar atentie la data ambalarii acestuia.

   Mierea ajuta ficatul prin continutul important de zaharuri, acizi, vitamine si saruri minerale care stimuleaza activitatile ficatului. Zaharurile continute de miere precum glucoza si fructoza sunt absorbite repede si maresc rezervele de glicogen din ficat.

     Lamaia calmeaza colicile biliare si trateaza bolile ficatului si ale colecistului. Taie greata aparuta dupa o masa mai mult decat bogata si grasa. Dimineata, pe stomacul gol se bea un pahar de apa calda in care s-a adaugat cateva picaturi de lamaie. Se poate folosi si sub forma de ulei esential de lamaie in bai aromatizate sau inhalatii. La mine actioneaza foarte bine. Beau cate un suc de lamaie ori de cate ori simt greata sau balonare.

    Algele, indeosebi spirulina si algele verzi-albastre sunt o sursa importanta de proteine usor digerabile. Acestea se digera in proportie de 85% fata de proteinele de origine animala.



     Rostopasca- se bea 3 cescute pe zi cu 30 de minute inainte de masa timp de 15 zile.

    Anghinarea stimuleaza secretia bilei. Se bea cate o cana de ceai dimineata pe stomacul gol si se sta 30 de minute pe partea dreapta. Fiind destul de amara se va incepe cu o cantitate mai mica la inceput pentru a ne obisnui cu gustul.

     Fumarita sau fumaria officinalis se poate folosi sub forma de tinctura, ceai sau suc. Sub forma de ceai se fierbe 1 lingurita de planta la 100ml. apa, se lasa 15 minute sa se infuzeze si se consuma pe parcursul unei zile, maxim 10 zile.

    Caldura ajuta foarte mult in caz de colica biliara. Se pun cataplasme calde din foi de varza sau comprese fierbinti cu flori de fan sau chiar un prosop incalzit bine imbibat cu uleiuri esentiale de rozmarin, cimbru, lamai, musetel, menta si pus in partea dreapta sub coaste.

     Lecitina previne si combate in acelasi timp litiaza biliara. Mentine nivelul colesterolului din bila in forma solubila.

    Uleiul de masline se foloseste in caz de calculi biliari spunandu-se ca ii poate dizolva. Dimineata pe stomacul gol se bea o lingurita de ulei si se sta 30 de minute pe partea dreapta.

    Menta impiedica formarea pietrelor din colecist si ii topeste pe cei care sunt formati deja.

    Armurariul folosit timp de 30 de zile scade nivelul colesterolului din bila.

   Musetelul se foloseste in caz de vezica biliara inflamata si pentru stimularea functiilor ficatului.

    Sunatoarea este folosita in caz de probleme ale ficatului pe fondul unor tulburari legate de oboseala si stres. Este folosita cu foarte bune rezultate in caz de diaree si colici la copii mici (incercat de mine cu rezultate excelente si la mine si la copii) sub forma de ceai. 1oo de grame de sunatoare cu miere si ulei de masline se amesteca si se tine la frigider. Se bea 3 linguri pe zi timp de 2 saptamani.

  Alte plante folosite in caz de probleme la ficat sunt: teiul, rozmarinul, obligeana.



   Galbenele cunoscute indeosebi pentru calitatile sale antibiotice si antimicrobiene, in cazul ficatului bolnav sunt folosite pentru stimularea secretiei bilei dar sunt bune si in caz de diaree severa infectioasa.

    Cicoarea care este cunoscuta mai mult ca inlocuitor al cafelei stimuleaza vezica biliara, mareste si fluidifica secretia de bila. Acest ultim atribut al sau de fuidificare a bilei este foarte folositoare persoanelor care au malformatii ale canalului coledoc adica a canalului de evacuare a bilei. De multe ori o persoana cu astfel de probleme isi administreaza remedii pentru eliminarea mai buna a bilei si nu face altceva decat sa-si provoace o durere mai mare deoarece problema nu este ca are putina bila ci ca nu are cum sa o evacueze iar aceasta fluidificare a bilei ajuta eliminarea ei din colecist si previne formarea de calculi si implicit inflamarea acestuia. Aceasta problema o am si eu si prin aceasta documentare am descoperit aceasta solutie pe care de abia astept sa o probez. Va voi tine la curent cu rezultatul aplicarii acestui remediu. Se bea cate o cana inainte de mesele principale.

    Lichenul de piatra, Cetraria islandica stimuleaza functiile ficatului si a bilei folosindu-se in hepatita cronica si diskinezie biliara.

    Ridichea neagra luata sub forma de suc (30 ml. diluat cu  70 ml. de apa fiarta) seara inainte de culcare.

    Cafeaua in cantitati mici si de buna calitate mareste ritmul si intensitatea contractiilor colecistului ducand la o evaluare mai buna a bilei.

     In caz de colecistita se bea un ceai facut din: galbenele,frasin si anghinare.

     In caz de diskinezie biliara hipertona se bea un ceai facut din: rostopasca, cimbrisor, salvie si coada soricelului.

   In caz de diskinezie hipotona (bila lenesa): levantica (care are efect calmant in colecistita cronica) si ridiche neagra cu miere si putin diluata.