Ten sensibil la frig

     

   Tenul sensibil este, in general un ten uscat, usor iritabil la factorii externi. Vantul, ploaia, frigul, chiar si soarele poate produce reactii pe piele. 



        Acesta reactioneaza la influentele mediului, asa cum am mentionat mai devreme, fiind cunoscut si sub denumirea de ten tip senzitiv sau poate reactiona la substantele cu care intra in contact (produse cosmetice, detergenti, medicamente, hormoni) purtand denumirea de ten sensibil de tip reactiv.

       In cazul tenului care se irita usor se va folosi mai putin sapun care trebuie sa fie unul de copii. Se va incerca evitarea lotiunilor tonice deoarece acestea contin alcool care usuca si irita si mai tare pielea. Cremele folosite nu trebuie sa contina acizi din fructe care sunt iritante.

 Se pot folosi creme speciale, cu substante chimice cat mai putine si cu cat mai multe substante naturale. Intotdeauna plantele continute de creme sunt usor de recunoscut pe eticheta deoarece sunt scrise, de regula, sub denumirea lor latina.



       Iarna, cremele pentru tenul sensibil trebuie sa fie emoliente, grase si nu hidratante, pe baza de apa.



       Acesta  este predispus la o ridare prematura. 



       Cum ne dam seama daca avem un ten sensibil? Iata cateva semne care ne indica daca reactioneaza mai puternic la factorii externi sau interni:   

-senzatie de piele care arde sau care te strange,

-mancarimi ( de obicei pe obraji),

-roseata sau bubite.



         Cauze pentru care tenul se irita usor

-lipsa grasimilor,

-lipsa apei din organism,

-functionare defectuoasa a glandelor sebacee,

-posibil o forma usoara de alergie la unul sau mai multi din acesti factori prezentati anterior.
           Cateva sfaturi pentru persoanele care prezinta semne de iritare a tenului in contact cu frigul, inainte de a iesi iarna din casa :   
-fata trebuie spalata cu cel putin jumatate de ora inainte de a iesi din casa pentru ca pielea,
-prin glandele sebacee, sa aiba timp sa-si formeze stratul protector. Acest lucru se face in cazul in care pielea sau persoana respectiva nu suporta cremele.

-daca afara este ger puternic, inainte de iesirea din casa fata se va sterge cu putin lapte demachiant.

Iarna se va folosi in fiecare zi o crema grasa.
        Exista multe remedii naturale dar vi le voi prezenta doar pe cele care se folosesc cel mai usor si care nu iti iau mult timp sa le faci. Ma iau de exemplu pe mine care, de fiecare data cand dau peste un tratament mai complicat care presupune ingrediente pe care nu le am in casa sau timpul necesar pentru aplicarea lui este prea mare ma las pagubasa, zicand ca il voi face alta data. De aceea, in toate postarile mele voi prezenta doar acele remedii care sunt usor de facut, au o efecte bune si nu necesita prea mult efort din partea noastra.


  Tratament naturist pentru ten sensibil la frig

         Un tratament foarte usor si cu efecte foarte bune este tamponarea zonei iritate cu tampoane demachiante inmuiate in ceai concentrat de musetel. Sau se poate inmuia un pliculet de ceai de musetel intr-o farfurioara in care aveti cateva lingurite de apa fiarta. Se fac 2, 3 spalari pe saptamana si astfel veti avea un ten luminos si va va feri pielea de ulterioare infectari ale zonei. Tot musetelul se poate folosi si sub forma de ulei esential. Se foloseste diluat intr-un alt ulei masandu-se zona inflamata. Poate fi adaugat si in crema de baza a voastra (doar cateva picaturi in crema).

       Patrunjelul se foloseste sub forma de ceai concentrat care se aplica sub forma de comprese peste zona iritata. Mararul se foloseste in caz ca iritatia este acompaniata de mancarimi. Se fierbe o mana de frunze de marar intr-un litru de apa. Se strecoara si se spala.

       Se poate folosi sucul de castraveti sau cel de portocale. Acesta din urma este mai putin astringent decat lamaia si este folosit in special la tenurile usor iritabile. Se face un suc proaspat de portocale care se aplica pe fata si se lasa sa se usuce. Se clateste cu apa calduta.

       Daca tot suntem la capitolul fructe, legume... si pepenele galben se poate folosi cu rezultate bune la tenul uscat. Se poate lua o feliuta subtire de pepene galben si se sterge fata cu ea (acest remediu este bun si pentru arsuri) sau se poate face o masca usor de facut din suc de pepene galben, lapte nefiert si apa distilata (apa fiarta). Se sterge fata in fiecare seara pana cand se vad rezultatele (nu este nevoie de mai mult de 3, 4 zile).

      Florile de tei se pot folosi sub forma de bai totale (in cada) in care trebuie sa puneti ceai de tei concentrat sau se sterge zona iritata.

      Produsele lactate dintre care laptele si iaurtul sunt foarte bune in cazul tenurilor cu probleme. Atat laptele, cat si iaurtul pot fi folosite ca atare sau ca baza in mastile de fata. Iaurtul este foarte bun pentru ten deoarece normalizeaza ph-ul pielii. Se pune pe fata cu un tampon demachiant si se sterge cand se usuca dar eu uneori il lasam si peste noapte.

     Galbenele, cu efectele lor emoliente si antimicrobiene reduc mancarimile si curata locul sensibil de microbi. Se poate folosi sub forma de creme gata preparate cumparate de la farmacie sau magazine naturiste sau se pot face tamponari cu pliculete de ceai care se lasa timp de 15 minute.

     Hasmatuchii sau asmatui sunt folosite de mult timp de bunicile noastre la catifelarea pielii si la intarzierea aparitiei ridurilor. Se iau 2 lingurite de frunze sau seminte se pun in 250 ml de apa si se fierbe. Se pun comprese pe fata din aceasta infuzie.

     Avocado contine cantitati mari de vitamina A si E si, mancat, determina organismul sa produca mai mult colagen. Extern se freaca fata cu o felie, se lasa sa se usuce si apoi se curata fata cu apa calduta.

     Morcovii, si ei bogati in vitaminele mai sus amintite, invioreaza si catifeleaza pielea, eliminand iritatiile. Se face o masca din morcovi fierti si zdrobiti la care se adauga cateva lingurite de ulei de masline sau floarea soarelui sau unul din uleiurile amintite in postarea anterioara  se lasa 20 de minute si apoi se curata cu apa calduta.

     Bicarbonatul de sodiu  prezentat de mine in prima postare, pe langa utilizarile mentionate atunci am mai gasit si una in cazul pielii uscate si iritate cu mancarimi. Este bun de folosit si in caz de mancarimi in varsatul de vant. Se dizolva in apa din cada sau se aplica, tot dizolvat, pe locul afectat.

     Otetul potoleste mancarimile si are actiune acidifianta asupra pielii folosindu-se in cazul arsurilor solare sau in caz de psoriazis. 

     Sper ca macar unul din remediile amintite de mine sa va ajute sa treceti iarna cu bine.