Raceala si vitamina D

         

  Vitamina D, o vitamina liposolubila este mai mult decat cunoscuta in randul mamelor. Aceasta este necesara atat in timpul sarcinii, cat mai ales, dupa nastere de la copilul sugar pana la copilul mare, cu atentie deosebita aratata sugarilor.

    Vitamina D se regaseste sub doua forme: ergocalciferol sau D2 si colecalciferol sau D3. Diferenta dintre aceste doua forme sub care se prezinta vitamina D este ca D3 este de origine endogena si provine din actiunea razelor ultraviolete (10 minute la soare, vara sunt suficiente pentru reglarea cantitatii optime de vitamina D), iar D2 provine din aport medicamentos sau alimentar.

     In cea mai mare cantitate, vitamina D se regaseste in untura de peste si in ficatul de morun. Mai este prezent, in cantitati mai mici, in pestele gras precum heringul, sardinele sau somonul, dar si in galbenusul de ou si produsele lactate nedegresate. In laptele matern se gaseste intr-o cantitate mai mare decat in laptele de vaca.

     Vitamina D endogena sau ergocalciferolul se regaseste stocata in ficat, in masa musculara sau in tesutul adipos. 

    Actiunea vitaminei D se manifesta la nivelul intestinului subtire, la cel al rinichiului si al sistemului osos. 

-Are rol in transportul calciului in sange, al fosforului si al magneziului. 

-Permite transportul acestora in intestin. Din acest rol principal i se pot determina alte doua roluri secundare: 

-de intarire a sistemului imunitar si de regularizare a ritmului cardiac. Astfel, se impune ca in afectiunile respiratorii sa se suplimenteze cantitatea, deoarece are loc o receptivitate marita la infectii, observandu-se infectii repetate si grave, in acelasi timp.

   Lipsa vitaminei D determina aparitia rahitismului. Se observa un proces de demineralizare a oaselor care devin "moi", urmata de tetanie si de latura latenta a acesteia din urma sub forma spasmofiliei. Un semnal important, ca exista o cantitate prea mica de vitamina D, este dat de osificarea cu intarziere a suturilor si fontanelelor la sugari. 


  Alte semne sunt: intarzierea eruptiei dentare, modificarea calitatii smaltului.


  Aproape intotdeauna carenta de vitamina D este insotita si de o anemie carentiala, de regula feripriva.


    Cauzele carentei de vitamina D, la copii mici

-amanarea diversificarii alimentatiei,

-excesul de lapte de vaca, sarac in vitamina D,

-aportul insuficient de lipide,

-capacitatea redusa a propriei sinteze, sub actiunea razelor ultraviolete,

-malabsorbtia intestinala.
   Nou-nascutii au nevoie zilnica de aceasta vitamina, la fel si femeile peste 50 de ani, predispuse la osteoporoza.

   Pentru o asimilare mai buna a ei trebuie asociata cu un aport de citrice sau vitamina C, dar si cu un aport de vitamina A.

   O atentie deosebita trebuie data hipervitaminozei D, in conditiile in care, la sugari li se administreaza un supliment de vitamina D si, in acelasi timp, alimentatia artificiala aduce si ea o cantitate in plus din aceasta vitamina. 


   Aceasta hipervitaminoza aduce tulburari in metabolismul calciului cu depuneri ale acestuia in tesuturi moi, adica in alte parti decat unde trebuie. In acelasi timp pot aparea tulburari gastro-intestinale si renale, tulburari destul de des intalnite si destul de grave.