Importanta somnului si odihnei la copii

      "Copii cresc in somn" este cat se poate de adevarat.

    Somnul este o perioada de refacere a organismului. El este salvatorul organismului. In timpul somnului multe sisteme ale organismului lucreaza de fapt la maxim si ajuta la refacerea functiilor acestuia.  El este necesar pentru crestere armonioasa  si pentru un corp sanatos.

    Necesarul de somn la un copil de 2 ani este de 12,13 ore noaptea si macar o ora la pranz. In momentul in care un copil nu doarme destul acesta  devine un copil agitat, nervos, dificil de controlat si linistit. De multe ori auzim cate un parinte ca nazdravanul lor este activ si nu are nevoie de somn. De multe ori tocmai aceasta lipsa de somn aduce copilul intr-o stare de surescitare. Pe termen lung aceasta privare de somn poate duce la probleme de sanatate, scazand puterea de aparare sistemului imunitar, si la probleme comportamentale.

    Bagarea in pat a copiilor poate fi dificila uneori si trebuie facuta cu tact si hotarare. Copii trebuie lasati sa se linisteasca inainte de a stinge lumina si de a le cere sa adoarma. Un desen animat (ales cu grija, fara violente) sau poate o poveste citita poate duce copilul mai aproape de starea necesara pentru somn fara a trebui mustrat. Se va incerca bagarea in pat a copilului aproximativ la aceeasi ora deoarece, in timp, organismul o va transforma intr-un automatism si, astfel, la un moment dat, nu va mai fi nevoie de mult timp de acomodare in pat inainte de culcare. 

     Scolarul mic are nevoie de cel putin 10 ore pe noapte pentru a se putea trezi fara probleme dimineata.

     Conditii pentru un somn odihnitor:
  • Nu trebuie sa culcam copii cu stomacul plin (trebuie sa treaca macar doua ore de la luarea cinei si pana la momentul bagarii in pat) deoarece digestia ingreuneaza somnul putand provoca chiar si vise urate
  • Cantitatea de mancare ingerata seara trebuie sa fie moderata
  • Se vor evita mancarurile condimentate
  • Se vor evita de asemenea mancarurile grase
  • Camera trebuie aerisita seara inainte de culcare
  • Temperatura camerei peste noapte este bine sa fie mai scazuta (19,5-20 de grade)
  • Daca se accepta de catre cel mic se va folosi o perna cat mai mica sau chiar nici una
  • Asternuturile curate si calcate ii va imbia sigur la somn pe nazdravani
  • Salteaua trebuie sa fie tare si fara imperfectiuni
  • Se poate da la copii inainte de culcare cate un ceai de tei sau musetel (cat mai putin indulcit) sau lapte

        O ultima conditie pentru a avea un copil sanatos este odihna sau relaxarea intre anumite momente ale zilei. Pentru a te putea bucura de odihna trebuie sa precizez ca exista perioade ale zilei pe care organismul le are alocate pentru efort (fizic sau mental)  si perioade dedicate de catre acesta pentru odihna. Pentru a ne folosi cat mai bine de aceste momente trebuie sa suprapunem perioadele de relaxare a organismului cu perioadele libere, de inactivitate a copilului. 

      Asadar, organismul este in deplinatatea lui de munca intre orele 8-12 si 16-19 si isi ofera 3 pauze care sunt strict legate de orele de masa, cand intreg organismul isi indreapta atentia catre digestie. Astfel trebuie sa alternam orele de activitate cu orele de repaos dand organismului posibilitatea sa se regenereze, sa se odihneasca.

      Odihna de pranz pentru un scolar este foarte importanta. Este bine ca dupa masa copilul sa stea putin in pat chiar daca nu poate adormi. Macar sa se uite la un desen animat. Aceasta siesta nu trebuie facuta mai tarziu de ora 14 si nu trebuie sa dureze mai mult de o ora, o ora jumatate pentru a nu strica somnul de noapte.

      Relaxarea sau odihna are si ea un aport important la sanatatea copilului. Dupa anumite  momente de concentrare (facutul temelor la scolari) trebuie sa se ia cate  o pauza si sa se faca cu totul altceva. La copii aceasta relaxare poate fi vizionarea unui desen animat preferat sau un joc sau, daca vremea si limita de timp permit, chiar o iesire afara.

     Deci, pentru un copil sanatos trebuie ca noi, parintii, sa gasim un echilibru in alimentatie, intre momentele de activitate si cele de relaxare si de somn.
















Comentarii