Curatenia de Craciun ieftin si rapid

     
Craciunul
se apropie si atmosfera de sarbatoare ne cuprinde pe toti. Ne gandim la Ajunul Craciunului, la cina din seara dinaintea venirii Mosului, la invitati. Si ce este mai important cum sa introducem copii in aceasta atmosfera. Bradul frumos impodobit cu ajutorul copiilor, povestile despre Mos Craciun, amintirile din anii trecuti si din copilaria noastra. Mirosul de cozonac si scortisoara, colindele, lumanarile decorative de craciun, mama care pregateste casa pentru venirea Mosului si a prietenilor.


      Ce este mai frumos decat sa intri intr-o casa in care soarele, lumina, aerul curat, ordinea si curatenia sunt gazde. 

     Eu incerc, la curatenie, sa folosesc cat mai putine produse industriale mai ales ca se pot folosi multe lucruri din casa, fara a mai trebui sa le cumpar. Sigur aveti in casa bicarbonat, otet, balsam de rufe  sau un ulei esential care miroase frumos si care dezinfecteaza (iasomie, lavanda, lamaie, portocala) si ceva copii care sa va calce in picioare covoarele trantite pe zapada (motiv de scos copii afara la o bataie cu zapada). 

    Covoarele, dupa ce le scutur, le trantesc pe zapada si-mi las copii sa le mozoleasca bine cu zapada dupa care curat zapada de pe ele fie cu matura fie, cu o perie. Asa se transforma o munca putin cam chinuitoare pentru mamici intr-un moment placut cu ai nostrii copii. Zapada are calitatea de a curata bine covoarele fara sa le ude prea tare, le improspateaza mirosul, iar culorile acestora vor fi mai vii. Daca aveti ghinion si nu a nins pana acum, sunt metode ieftine si netoxice de a va reinvia covoarele. Faceti o solutie din apa calda spre fierbinte la care adaugati putin otet, bicarbonat (o lingurita) si putin balsam de rufe, care pe langa miros, improspateaza si culorile covorului. 

    Pentru mobila si usi folosesc o solutie din apa calda, putin detergent de vase si cateva picaturi de otet. Sterg bine suprafata si fac o solutie din ulei de floarea soarelui, o lingura de  otet si ulei esential de portocala. Se lustruieste cu o carpa inmuiata in aceasta solutie. Daca nu aveti in casa uleiul esential puteti sa faceti solutia doar cu ulei amestecat cu otetul si putina esenta de vanilie sau de portocala.
     La geamuri folosesc apa calda cu putin detergent de vase si putin otet, iar iarna pun si un praf de sare si le sterg cu prosoape de bucatarie din hartie.

     La baie si bucatarie, pentru dezinfectare, folosesc bicarbonatul dizolvat in apa calda si detergent de vase. Petele de calcar de pe gresie, faianta si bateriile de la cada si chiuveta dispar daca le stergeti cu o carpa inmuiata in apa calda cu otet, bicarbonat si putin balsam de rufe pentru miros. Toaleta se curata foarte bine daca  torni putin otet si il lasi 20 de minute dupa care presari bicarbonat de sodiu si frecati cu peria de wc. Adio piatra!

    Si, la final, pentru ca locuinta sa va miroase cat mai mult frumos fara adaos de chimicale din atatea deodorante de camera, inainte sa aprindeti becul din camera, aplicati cateva picaturi de ulei esential de care va place mai mult (iasomie, portocala, lamaie, boswellia) si apoi aprindeti-l. Sau picurati putin ulei esential pe un buretel sau carton si puneti-l pe calorifer.

     Dupa cum vedeti (in afara de uleiul esential) se poate face curatenie fara sa iesiti la cumparaturi.








Comentarii