Cum recunoastem mierea adevarata de cea contrafacuta?

           
    

   Toata lumea cunoaste efectele binefacatoare ale mierii. Dar, de unde stim ce miere sa cumparam?  Dar de unde stim care este contrafacuta sau nu, care este mai buna?



  In economia de piata si mai ales pe timp de criza apar tot felul de persoane, cunoscatori ai apiculturii care stiu cum sa scoata un profit mai mare din vanzarea mierii. Acestia o dilueaza cu apa sau o amesteca cu diferite substante: zahar, piure de cartofi, faina de porumb, creta sau gris (ciudat, nu?!).

  Caracteristicile mierii de calitate


-densitate;

-cristalizare;

-culoare;

-gust.

  Densitatea sau consistenta mierii depinde de mai multi factori:

  1. Daca este adaugata apa. In aceasta situatie mierea va avea o consistenta mai mica, adica va curge mai usor in cazul in care rasturnati un borcan cu miere sau daca ridicati o lingurita plina cu miere aceasta va curge imediat din ea. Aceasta miere are o consistenta mai mare de 20%;
  2. Daca nu este maturata;
  3. Daca a fermentat sau este in curs de fermentare;
  4. In functie de ce fel de zaharuri contine. In general, mierea care are in compozitia sa mai multa fructoza are densitatea mai mica.

     Cristalizarea mierii depinde si ea de ceea ce contine. Daca aceasta contine o cantitate mai mare de minerale aceasta se va cristaliza incet si frumos, fara straturi grosolane, in timp ce mierea care contine mai multa zaharoza se va cristaliza in cristale mari.

         Culoarea mierii 

  Culoarea mierii variaza in functie de:

-plantele de la care albinele culeg polenul: mierea de salcam este deschisa la culoare galben spre alb spre deosebire de cea de tei care este galben pai. In acelasi timp, odata cu trecerea timpului, aceasta inevitabil se va inchide la culoare;

-mierea care a fost stransa la inceputul primaverii este galbena spre portocaliu;

-mierea este aproape incolora daca a polenul a fost strans de la exteriorul florilor;

-o miere mai inchisa la culoare este o miere care are un continut ridicat de saruri minerale: mierea de mana 0,63%, mierea de tei 0,19%, iar mierea de salcam are o concentratie de 0,060%.


       Dulceata mierii depinde direct de concentratia zaharurilor si de felul acestora. Asadar daca este vorba de fructoza atunci mierea este mai dulce. Dar daca mierea este falsificata sau daca provine de la albine hranite cu sirop de zahar aceasta are un gust mai putin dulce.




      Analizele compozitiei mierii au relevat ca aceasta are in compozitia sa: glucoza, fructoza, zaharoza, dextrina,apa, albumine, substante azotoase, acizi organici precum acidul gluconic, acidul formic, acidul pantoteic, acidul folic, acidul citric, cel lactic, etc., vitamine, oligo-elemente, enzime. 

     Proprietatile mierii


- tonic general, 


-ajuta la cresterea rezervelor de glicogen din ficat, 


-ajuta la formarea tesuturilor, are rol dezinfectant, fiind totodata un antiviral si un antibiotic puternic, 


-mareste numarul de eritrocite din sange, 


-asigura o buna functionare a sistemului nervos,


- mentine dantura sanatoasa, neatacand smaltul lor, 


-este antialergic, mentine parul si pielea sanatoase, 


-imbunatateste circulatia sangvina, stimuleaza cresterea, etc.




     Asadar, mierea este un aliment cu o multime de calitati nutritionale, dar trebuie sa fim atenti la aspectul ei pentru a ne putea folosi de acestea. 

   Mi-ar face placere, ca atunci cand va trebui sa cumparati miere, indiferent daca de la piata sau supermarket sau de la magazinele naturiste, aspectele pe care vi le-am prezentat in aceasta postare sa va fie de folos.