Copii sanatosi

    Ca parinti, toti ne dorim ca prichindeii nostri sa creasca sanatosi. Pentru asta trebuie sa ne folosim de toate informatii pertinente pe care le gasim. In cautarea mea de informatii despre cum sa imi ajut copii sa creasca cat mai sanatosi si mai puternici am ajuns la sinteza catorva conditii  imperios necesare.

     Prima conditie, si pentru mine cea mai importanta, este calitatea alimentatiei. Fara sa ne dam seama noi suntem cei care formam gusturile si afinitatile copiilor nostri. Obiceiurile alimentare se deprind din copilarie. Daca unui parinte nu ii place un anumit aliment in primul rand nu-l va cumpara sau il va refuza la masa, copilul  va observa imediat acest lucru si in timp il va refuza si el.Trebuie sa incercam sa ii dam sansa copilului sa aleaga el daca un aliment ii place sau nu. Trebuie sa avem rabdare si sa incercam treptat sa adaugam in meniul copilului fructe si legume cat mai variate. Daca in prima faza copilul refuza noul aliment nu trebuie sa-l fortam dar nici nu trebuie sa ne dam batuti, incercand sa il oferim din nou dupa un timp poate sub o alta forma. 

    Multi parinti se plang de copii lor neastamparati fara sa-si dea seama ca e posibil ca tocmai ei sa fie cei care influenteaza comportamentul copilului. Alimentatia poate influenta un copil. O dieta fara condimente, produse care contin o cantitate mare de zahar, alimente rafinate, conservate, cu multe chimicale, poate face diferenta dintre un copil calm si sanatos si un copil hiperactiv.

   Alimentatia copilului trebuie sa fie echilibrata astfel incat copilul sa primeasca alimente din toate grupele nutritionale.

  Se va incerca respectarea celor 3 mese principale pe zi plus 2 gustari la copii mici si o gustare la scolarii mici la scoala.  Trebuie incercat sa se fixeze ora meselor, organismul obisnuindu-se cu o anumita rutina.

  Pentru ca la masa sa avem un copil mancacios trebuie sa avem in vedere cateva aspecte: sa faca cat mai multa miscare in are liber, sa doarma cat are nevoie, iar masa sa fie prezentata cat mai atractiv, adaugandu-se pe langa mancarea propriu-zisa si cate un aliment nou. 

 Se incearca pe cat este posibil sa se dozeze cantitatea de alimente in functie de valoarea energetica a lor si de metabolismul copilului. Unui copil cu un metabolism mai lent trebuie sa i se ofere o cantitate mai mica de alimente din categoria mezelurilor, fainoaselor (grisul, pastele, painea, biscuitii)  sau zaharoaselor, alimente care pot lipsi si din alimentatia unui copil cu un metabolism mai accelerat datorita cantitatii de E-uri aflate in compozitia lor. 

    Necesarul de calorii pe zi la un copil mic de 3-6 ani este de 1500-1800, in 
timp ce scolarul mic va avea nevoie de alimente care sa insumeze intre 1700 si 2000 de calorii pe zi.

   Mancarea trebuie sa fie variata. Sa contina produse lactate ca laptele, iaurtul, branza, carne, oua, fructe si legume, chiar si grasimi din categoria smantanei, untului.

   Lichidele vor fi date, oricand copilul doreste, sub diferite forme: apa, compoturi, sucuri proaspete, ceaiuri.

   La scolarul mic, la inceperea scolii, se poate observa o schimbare a apetitului datorita stresului cauzat de adaptarea la noua conditie de scolar. Parintii trebuie sa-l ajute pe micut sa depaseasca aceasta perioada de acomodare si in nici un caz nu trebuie sa-l forteze sa manace. Copilul nu trebuie lasat sa plece la scoala nemancat, micul dejun, dupa mine, fiind cea mai importanta masa in economia alimentatiei zilnice. La inceput daca prichindelul nu poate sa manace asa de dimineata i se vor oferi alimente care ii plac in mod special urmand treptat sa li se adauge si alimente cu valoare nutritionala mai buna (ou, lapte cu cereale, tartine, fructe, legume). La scoala gustarea va fi una care sa poata fi mancata rapid (fructe, iaurtele, placinte de preferat facute in casa). 

   Se vor evita pe cat posibil produsele zaharoase industriale. Se pot face in casa placinte, prajituri, salate de fructe. Nici eu nu pot scapa fara sa cumpar ceva dulce de la supermarket dar incerc pe cat pot sa mai fac si in casa si de multe ori, calculand ies mai ieftin. Incercati sa nu treaca nici o zi fara sa nu-i  dati copilului cate un fruct doua sau legume.

    O a doua conditie pentru a avea un copil sanatos este sportul, joaca in aer liber. Acesta are o contributie importanta in functionarea sistemului imunitar. Trebuie sa va incurajati copilul sa se joace afara. Poate ca veniti de la serviciu obositi si numai de asta nu aveti nevoie. Dar poate tocmai de asta aveti nevoie: putin are curat alaturi de copilul vostru. Vi se oxigeneaza creierul, va rupeti de problemele cotidiene de la serviciu sau de acasa si petreceti timp de calitate alaturi de copilul vostru. 

    Pentru a va convige uitati cateva beneficii pe care sportul si joaca in aer liber le au:
  • exercitiul fizic destreseaza
  • imbunatateste circulatia sangelui
  • mareste cantitatea de oxigen din sange
  • ajuta la eliminarea toxinelor din organism
  • imprima o stare de bine prin eliberarea endorfinelor
  • intareste musculatura inimii
  • creste pofta de mancare
  • relaxeaza si ajuta sa dormi mai bine
  • intareste oasele
  • astfel copii vor deveni adulti activi
  • poate transforma un copil nestamparat intr-unul mai linistit, joaca consumand energia in exces iar aerul oxigenand creierul
    Venitul pe jos acasa de la scoala ajuta creierul sa se relaxeze si sa se oxigeneze asa ca lasati masina acasa.
     Sporturi recomandate: 
  • inotul - cel mai complet sport care favorizeaza cresterea in inaltime, ajuta la o respiratie mai buna, creste imunitatea, dar trebuie completat cu miscare afara in aer liber.
  • patinajul si schiul
  • bicicleta
  • sporturile cu mingea sunt exercitii excelente pentru muschii spatelui si coloanei 
  • karate sau judo ajuta la echilibrarea fizica si psihica, disciplineaza si da incredere copiilor mai timizi
     In acelasi timp joaca afara, in soare,  favorizeaza activarea vitaminei D necesara pentru fixarea calciului, dar care ajuta si la cresterea imunitatii, asa cum am evidentiat intr-o alta postare.


    Acestea sunt doar doua din conditii necesare pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri. In postarea viitoare voi continua acesta prezentare si veti descoperi si alti factori care pot transforma copilul dumneavoastra dintr-un copil mai zvapaiat intr-unul mai echilibrat.












Comentarii