Tusea-tratamente naturiste

       




  Raceala poate fi invinsa fara antibiotice, doar cu tratamente naturiste, simple, unele dintre ele de mult uitate, dar eficiente.

      Va voi prezenta tratamente simple, cu ingrediente din care pe unele le aveti deja in casa dar de care nu stiati ca au asemenea proprietati si altele care sunt deja consacrate. Retete de uleiuri esentiale, aromaterapie, fructe si legume, condimente, suplimente cu vitamine.




       Stiati ca...factorii favorizanti ai racelii sunt :

-neprotejarea extremitatilor, in special a picioarelor si mainilor(cand picioarele nu sunt protejate corespunzator ele devin reci si umede, aparatul de incalzire si umezire a aerului din nas se contracta si, astfel, microbii intra si inflameaza mucoasele adiacente din nas si gat. Asa apar celebrele rinofaringite si laringite.);

-defecte nazale care ingreuneaza activitatea de incalzire si umezire a aerului din nas (deviatii de sept);

-focare de infectii cronice care intretin inflamatia bronhiilor si plamanilor;

-sistem imunitar scazut;

-malnutritia, prin aportul scazut de vitamine si proteine necesare organismului in lupta cu virusii si bacteriile;

-predispozitie personala (unele persoane au o predispozitie la raceli).


           Simptomele racelii



-tuse;
-durere si usturime a gatului;
-dispneea (probleme de respiratie);
-febra.
        Tusea reprezinta, de fapt, reactia organismului la factorii iritanti si infectiosi. Tusea este, la inceput, seaca. Prin tuse, organismul incearca sa curete zonele inflamate. Pentru a trece mai usor peste raceala trebuie sa ajutam organismul sa expectoreze mucusul in exces plin de corpi straini.




        Tratamentul naturist al tusei



   Exista o multitudine de ceaiuri si siropuri care ajuta organismul sa expectoreze. Majoritatea ceaiurilor sunt pe baza de:

-muguri de pin;

-frunze de patlagina;

-frunze de potbal;

-frunze de urzica;

-traista ciobanului;

-sovarf;

-menta;

-tei;

-musetel;

-soc.

        Trebuie doar sa mergeti la farmacie sau magazinele naturiste si sa cereti ceaiuri expectorante.

            
             

  Siropuri folosite in caz de raceala, tuse

-siropul de muguri de pin, relaxeaza si dezinfecteaza caile respiratorii, favorizand expectoratia si calmand tusea;

-siropul de afine (cu un continut mare de vitamina C, fiind un foarte bun antibiotic, fiind bogat in antioxidanti, fibre, vitaminele A, B, C, E, tanin si flavonoizi. Se poate da la copii sub forma de sirop diluat cu apa pe tot parcursul zilei sau nediluat maxim 2 lingurite pe zi);

-sirop de lamaie cu miere pe care il puteti prepara acasa (taiati lamaia, bine curatata anterior si o puneti la fiert intr-un ibric pentru 10 minute dupa care se stoarce peste lichidul ramas. Se  adauga cateva linguri de miere);

-sirop de ceapa (se fierbe ceapa spalata cu tot cu coaja, taiata in 2, iar cand scade apa la jumatate se opreste de pe foc. Nu se adauga indulcitor deoarece este dulce. Se poate adauga intr-un ceai sau lapte pentru copii). Acesta este foarte bun pentru scaderea temperaturii.


        Produsele apicole sunt de mare ajutor in raceli. Mierea, propolisul, laptisorul de matca pot fi folosite cu rezultate foarte bune, dar cu grija la copii mici nerecomandandu-se copiilor sub 1 an.


    Mierea are efect energizant, expectorant. Este diuretica, emolienta, vitaminizanta, recomandata pentru cresterea rezistentei organismului, combate oboseala fizica si mentala. Trateaza anemiile, lipsa poftei de mancare, astenia, are rezultate excelente in cosmetica (masti pe baza de miere), bronsita, traheita, laringita. Un pahar de lapte cald  cu 1,2 lingurite de miere este excelent in cazul racelilior la copii, la fel si mierea luata direct cu lingurita, atenueaza senzatiile de durere si usturime ale gatului.

      Propolisul este un preparat din substante rasinoase culese de albine. Are proprietati antibacteriene, antifungice, cicatrizante si antivirale. Il poti gasi in compozitiile multor siropuri din farmacii dar si simplu sub mai multe forme (tincturi, amestecuri de miere cu propolis).

      Laptisorul de matca este un concentrat biologic puternic. Atentie, nu se recomanda copiilor mai mici de un an. Verificati prezentarea produsului. Este recomandat pentru cresterea raspunsului autoimun al organismului, vitaminizare, cresterea apetitului.




       Aromaterapia poate ajuta si ea in tratarea simptomatica a racelii. 
In mod deosebit reactioneaza copii la aceasta. Ea poate fi aplicata prin urmatoarele metode:

-bai aromatizate;

-inhalatii;

-masaj;
   
-aromatizarea incaperilor.  
     La sugari se poate picura 1 maxim 2 picaturi de ulei esential, amestecandu-l inainte de a baga bebelusul in cada. Se folosesc uleiuri esentiale de musetel sau lavanda, menta dar aceasta in cantitati mici deoarece este puternic.





     Exista cateva  reguli in ceea ce priveste aromaterapia la copii:

-se picura maxim 10 picaturi, in cada pentru copii;

-pentru masaj se face o dilutie de 1 maxim 2 picaturi de ulei esential la 1 lingura de ulei de baza (ulei de floarea soarelui sau ulei de masline);

-inhalatiile pentru copii se fac prin volatilizarea uleiului direct din sticluta lasata fara capac.

     Inhalatiile, la adulti se pot face pe 3 cai:


-se ia un bol in care se pune apa clocotita si de adauga picaturile de ulei esential. Se ia un prosop si se acopera capul aplecat peste bolul cu aburi aromatizati;

-se picura cateva picaturi pe o batista si se miroase pret de 30 secunde
sau se miroase direct din sticluta cateva secunde, in special pentru rinite.
     Aromatizarea incaperii se poate face si prin picurarea a catorva picaturi de ulei esential pe becul stins al unei veioze sau al unei lustre. O metoda simpla si economica, nu?

  Uleiurile esentiale cu efecte bactericide si antivirale sunt: Eucaliptul, levantica, (lavanda), Menta, Rozmarinul, Cimbrul, Scortisoara, Usturoiul.  Acestea sunt folosite atat prin inhalare, cat si prin aromatizarea incaperilor si prin bai aromatizate. Benefice sunt si baile cu ulei esential de sovarf pentru desfundarea cailor respiratorii. Se poate face un amestec deosebit  din levantica si eucalipt. 


    In postarea urmatoare voi continua aceasta prezentare cu plante, legume, fructe, condimente si suplimente de vitamine care va pot ajuta in lupta impotriva racelii.